Популярний серед українців продукт значно знижує ризик передчасної смерті
Популярний серед українців продукт значно знижує ризик передчасної смерті

Популярний серед українців продукт значно знижує ризик передчасної смерті

Питання про користь яєць протягом багатьох років залишається предметом активних дискусій серед вчених. З одного боку, яйця є цінним джерелом білка та багатьох важливих поживних речовин, повідомляє 24 Канал з посиланням на Nutrients.

З іншого боку, в їхньому складі присутній яєчний жовток, багатий на холестерин, який при надмірному вживанні може підвищувати ризик для серцево-судинної системи. Однак австралійським дослідникам, здається, вдалося знайти рішення цієї суперечності.

Нове дослідження користі яєць

Для аналізу вчені використали дані про 8756 людей похилого віку старше 70 років з Австралії та США, які брали участь у науковому проєкті ASPREE (ASPirin in Reducing Events in the Elderly). Дослідники зосередилися саме на літній віковій групі, оскільки вона має найвищий ризик серцево-судинних захворювань.

В рамках дослідження учасники повідомляли, як часто вони вживають яйця: ніколи або рідко (0 або 1 – 2 рази на місяць), щотижня (1 – 6 разів на тиждень) чи щодня (1 і більше яєць на день).

Яйця корисніші, ніж вважалось

Аналіз показав, що у тих, хто їв яйця 1 – 6 разів на тиждень, ймовірність смерті від серцево-судинних захворювань знижувалася на 29% у порівнянні з тими, хто зовсім не включав яйця до свого раціону. Крім того, у цієї групи спостерігалося зниження загальної смертності на 17%.

Щоб глибше дослідити вплив яєць на здоров’я, вчені провели детальний аналіз раціону учасників. Виявилося, що люди, які дотримувалися здорового харчування та споживали 1 – 6 яєць на тиждень, мали нижчий ризик серцево-судинних захворювань на 44%.

Цікавим фактом стало те, що цей зв'язок між споживанням яєць і зниженням ризику серцевих захворювань зберігався незалежно від рівня холестерину та жирів у крові. Однак перш ніж ці результати стануть основою для рекомендацій щодо харчування літніх людей, необхідно провести додаткові клінічні дослідження для підтвердження отриманих даних.

Теги по теме
Профилактика заболеваний
Источник материала
loader