Витримане віскі має більш унікальний і складний профіль, насичений смак і довший післясмак. Та чи досягає воно цього, коли вистоюється у пляшці? Відповідь має 24 Канал із посиланням на GQ.
Чи стане ваше 10-річне віскі 20-річним, якщо 10 років простоїть у пляшці
Насправді є велика плутанина щодо факторів, які визначають вік віскі. Так само це стосується й того, чи продовжує віскі старіти після розливу в пляшки.
Наприклад, як оцінити ситуацію, коли ви натрапили на 15-річну пляшку віскі з колекції вашого дідуся, але вже минуло 20 років з моменту його придбання? Чи означає це, що віскі вже 35 років?
Передовсім звернімося до того, як відбувається процес старіння. Все починається з дозрівання спирту в дубових бочках: чим довше віскі в бочці, тим більше аромату він вбирає від деревини, в якій дозріває.
Різні категорії еліксиру мають різні вимоги до цього методу. Наприклад, шотландське віскі мають витримувати щонайменше 3 роки й 1 день, щоб його юридично класифікували як скотч. А от американський бурбон повинен бути в дубових бочках, конче свіжообвуглених, 2 роки.
Віскі старіє у бочках, але чи продовжує воно старіти після розливу в пляшки? / Фото v.ivash@freepik
Температура середовища також відіграє важливу роль у процесі витримки. Якщо бочку зберігають в теплому кліматі, віскі дозріває набагато швидше, ніж у прохолодному.
Це відбувається тому, що спирт проникає крізь волокна деревини, розщеплює сполуки, такі як деревні цукри, а потім витягує їх з деревини у віскі. Простіше кажучи, саме взаємодія між віскі та деревиною покращує весь процес витримки.
І ще раз: як тільки віскі заливають у пляшку, процес старіння негайно зупиняється. Тому пляшка з колекції вашого дідуся – це все ще 15-річний віскі, і воно триматиме свій смак, поки не зазнає впливу кисню, світла та температурних коливань.