У складі молочних продуктів часто можна знайти пальмову олію. Вона досить шкідлива для людського організму і може викликати серйозні захворювання. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.
Часте вживання в їжу пальмової олії призводить до розвитку хронічних захворювань і ожиріння. В чому основна шкода від пальмової олії для людського організму:
- підвищення ризику атеросклерозу – неперероблена і сира пальмова олія шкоди не приносить, однак нагріта повторно рафінована може стати причиною розвитку атеросклерозу;
- онкологічні захворювання – в рафінованій пальмовій олії було виявлено канцероген, який становить ризик для чоловічої статевої системи і нирок;
- підвищення рівня холестерину та серцево-судинні захворювання – в молочних продуктах найчастіше міститься гідрогенізована пальмова олія, яка після процесу гідрогенізації перетворюється в небезпечні трансжири.
Як визначити пальмову олію в сирі? Це зовсім неважко, якщо знати, що робити. Для цього вам знадобиться ультрафіолетова лампа. Під її світлом твердий сир без пальмової олії відрізнятиметься жовтим кольором. Якщо ж небезпечний продукт входить до його складу, ви побачите білі чи сині плями.
Також твердий сир можна перевірити на наявність пальмової олії на смак. Відріжте невеликий шматочок і спробуйте. Такий молочний продукт буде повністю позбавлений смаку або матиме “хімічний” присмак. А ось натуральний сир відрізняється приємним післясмаком.
А у плавленому сирі знайти пальмову олію ще простіше. Справжній продукт буде тягнутися і матиме ароматний запах. А продукт, у складі якого є пальмова олія, тягнутися не буде, його консистенція нагадуватиметься пластилін.
Якщо ви коли-небудь пробували справжнє “домашнє” масло у бабусі в селі, тоді знаєте, яким на смак воно має бути. Коли розігріти шматочок такого продукту на сковороді, він буде “шипіти” і приємно пахнути. А ось масло з пальмовою олією просто розтечеться і одразу пригорить.
Визначити, чи у вершковому маслі є пальмова олія, можна і без нагрівання. Шматочок продукту потрібно залишити за кімнатної температури на кілька годин. Якщо на поверхні виступили краплі – перед вами масло зі шкідливими домішками.
В молоці розпізнати пальмову олію досить просто. Потрібно звернути увагу на термін придатності. Натуральне молоко не може зберігатися більше кількох тижнів. А ще варто звернути увагу на колір та смак. Яскраво білим молоко з пальмовою олією ніколи не буде.
Щоб визначити, чи є пальмова олія в сметані, продукт потрібно поставити до холодильника. Якщо консистенція загусне – перед вами натуральна сметана. А якщо продукт залишиться рідким – отже, до складу входить пальмова олія.
А коли ви поставите сметану в тепле місце, то від її поверхні після нагрівання відокремиться сироватка. Вона з’являється лише в натуральному продукті.
Часто виробники намагаються “маскувати” пальмову олію, маркуючи її як “рослинний жир” або “пальмітинова кислота”. Однак багато хто взагалі не зазначає наявність небезпечної речовини або пише про це надто мілким шрифтом. Визначити, чи є в продуктах харчування пальмова олія, без вивчення складу також можливо. Насамперед, вони зберігаються значно довше.