«Репортери без кордонів» виклали 8 пропозицій, як покращити поширення інформації медіа у соцмережі Х
«Репортери без кордонів» виклали 8 пропозицій, як покращити поширення інформації медіа у соцмережі Х

«Репортери без кордонів» виклали 8 пропозицій, як покращити поширення інформації медіа у соцмережі Х

Рекомендації для урядів щодо забезпечення безбар'єрного поширення журналістської інфомрації стосуються усіх соціальних мереж.

28 жовтня, у другу річницю від тоді, як Ілон Маск очолив Twitter, платформа, яку він перейменував на X, пережила низку змін, які призвели до сум’яття в її екосистемі та поставили журналістів, медіа та доступ до інформації у важке становище. «Репортери без кордонів» (RSF) опублікували вісім пропозицій для відновлення захисту права на інформацію в Х, вз закликом до урядів прийняти їх для усіх соцмереж.

«Два роки Ілона Маска на чолі X були дворічним кошмаром для журналістської інформації на цій платформі. Свобода преси та право громадськості на достовірну інформацію були практично ліквідовані. Усе це на втіху власника, який бере на себе необмежену та непідзвітну владу над центральним інструментом для доступу до надійної інформації та структурування глобальної інформаційної арени. – заявила директорка редакції RSF Анна Боканде –  Зрозуміло, що останні нормативні акти, такі як Закон Європейського Союзу про цифрові послуги, недостатні. Настав час поставити вимогу щодо ідеологічної та політичної нейтральності на такі платформи, як X, і піддати їх реальній відповідальності. М’яч залишається на полі демократичних урядів, а час спливає».

Припинення верифікації облікових записів у соцмережі Х і її заміна можливістю платити за більшу видимість сприяли появі елітного корпусу чемпіонів з дезінформації: 34% брехливого або оманливого вмісту на X надходить лише з 10 облікових записів. Відновлення облікових записів, які раніше були призупинені через дезінформацію, і звільнення в командах, відповідальних за модерацію дезінформації на платформі, також допомогли перетворити X на сприятливий простір для пропаганди та дезінформації. Результатом цієї політики є нестерпне середовище для інформації та чатбот під назвою Grok, який харчується таким вмістом і готовий пропонувати фейкові новини щоразу, коли до нього ставиться політичне питання, йдеться у заяві «Репортерів без кордонів».

  • Читайте також: Журнал Atlantic відреагував на поширення Маском фейкового зображення його статті в соцмережі Х

RSF закликала уряди держав прийняти вісім заходів, щоб змусити платформи соціальних медіа дотримуватися правил, які захищають надійність інформації та вільне поширення журналістського контенту в мережі.

Плюралізм у поданні інформації:

Вимагайте нейтралітету на платформах щодо політики, ідеології та релігії. Потік інформації на платформах формує публічну дискусію. Ці цифрові арени не можуть стати інструментами впливу, які служать особистим переконанням їхніх власників.

Встановіть зобов’язання щодо "потрібного пошуку" для журналістського контенту на платформах: відповідно до ролі, яку платформа відіграє в структуруванні суспільної арени, у неї слід вимагати розширення надійних журналістських джерел, визначених на основі визнаних стандартів, таких як "Ініціатива журналістської довіри" (JTI), запущеної RSF. Це зобов’язання має супроводжуватися чіткими процедурами для забезпечення того, щоб медіа та журналісти могли публікувати контент, що становить суспільний інтерес, не побоюючись негативних наслідків.

Виділіть журналістську інформацію в алгоритмах рекомендацій: адаптуйте алгоритми, щоб популяризувати джерела журналістської інформації і водночас заохочувати різноманітність точок зору, використовуючи, приміром, стандарт JTI.

Вимагайте, щоб платформи відображали різноманітність точок зору у пропозиціях новинного контенту для їхніх користувачам. Це також має стосуватися баз даних великих мовних моделей, які вони розробляють.

Відстежувана інформація:

Гарантуйте походження інформації: реформуйте систему перевірки облікового запису на основі об’єктивних критеріїв ідентифікації, не пов’язуючи підтверджений обліковий запис із автоматичним збільшенням видимості.

Розділіть ролі впливових публічних осіб і журналістів: встановіть чітке розмежування між впливовими користувачами та журналістами, щоб громадськість могла легко визначити походження інформації. Користувачі повинні чітко знати, хто публікує контент та висловлює думки.

Незалежні процедури:

Встановіть незалежні та прозорі процедури оскарження рішень модерації, що стосуються журналістів і медіа, приміром для випадків, коли контент видалено або обліковий запис заблоковано.

Запровадьте регулярні незалежні аудити для оцінки впливу на свободу преси та доступ до інформації правил, які встановлюють платформами та їх виконання, подібно до того, що вимагає закон ЄС «Про цифрові послуги» щодо «системних ризиків».

«Ми закликаємо уряди та регулюючі органи вжити конкретних заходів для забезпечення того, щоб соціальні медіа — які зараз є незамінними — перестали становити загрозу свободі преси та доступу до якісної інформації. Ці пропозиції не обмежуються X. Вони розроблені для всіх основних цифрових платформ, які сьогодні формують новинний та інформаційний ландшафт», — йдеться у заяві RSF.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
Илон Маск Соцсети Twitter Журналисты
Источник материала
loader
loader