Знайшли простий спосіб зменшити важкість похмілля
Знайшли простий спосіб зменшити важкість похмілля

Знайшли простий спосіб зменшити важкість похмілля

У дослідженні, опублікованому в журналі The Conversation, взяли участь 1676 студентів, які пережили щонайменше одне похмілля за останні три місяці. Всі учасники займалися фізичною активністю помірної інтенсивності не менше 30 хвилин на тиждень.

Нове дослідження похмілля

Вони заповнювали онлайн-анкети, оцінюючи свої звички вживання алкоголю, рівень фізичної активності, а також частоту та важкість симптомів похмілля. Рівень активності вимірювався з урахуванням інтенсивності та витраченого часу.

Результати показали, що існує значний зв'язок між фізичною активністю та проявами похмільного синдрому. Не дивно, що ті, хто вживав більше алкоголю, частіше і сильніше відчували похмілля. Однак ці симптоми були менш виражені в тих, хто займався інтенсивною фізичною активністю, наприклад бігом, що дозволяє припустити, що висока фізична активність може зменшувати важкість симптомів похмілля.

Чому фізична активність зменшує важкість похмілля

Хоча дослідження виявило лише кореляцію між вправами та пом'якшенням симптомів похмілля, є кілька припущених механізмів, що пояснюють, чому фізична активність може полегшувати цей стан.

  1. фізичні вправи покращують сон, який часто порушується через алкоголь.
  2. фізична активність сприяє викиду ендорфінів – гормонів, які діють як натуральні знеболювальні.
  3. заняття спортом прискорюють метаболізм, допомагаючи швидше виводити продукти розпаду алкоголю.
  4. фізичні вправи стимулюють вироблення протизапальних цитокінів, що може зменшити дискомфорт, пов'язаний із запальними процесами.

Важливо зазначити, що, хоча фізична активність може зробити похмілля більш терпимим, вона не є панацеєю. Найнадійніший спосіб запобігти похміллю – це помірне вживання алкоголю або його повне уникнення, адже безпечної дози алкоголю не існує.

Источник материала
loader
loader