Буде краще, ніж з магазину: як заготовити гарбузове насіння вдома
Буде краще, ніж з магазину: як заготовити гарбузове насіння вдома

Буде краще, ніж з магазину: як заготовити гарбузове насіння вдома

Якщо ви любите їсти гарбузове насіння, або ж не хочете купувати його для посадки наступного року, не біда: всього одного гарбуза вистачить для того, щоб насушити цілий пакет насінин, пише Vse roste.

Як заготувати гарбузове насіння для посадки

Якщо ви не хочете купувати насіння, а натомість бажаєте виготовити його самостійно, підготуйтеся до відповідальності. Адже від правильності вибору, підготовки та сушіння насіння може залежати уся майбутня врожайність гарбуза.

Для посадкового матеріалу найкраще обрати визрілий плід від повністю здорової рослини. Найкраще обрати гарбуз, який першим зав'язався на головному стеблі.

Визріле на кущі насіння буде краще зберігати сортові ознаки та дасть міцніші паростки. Але прибрати такий гарбуз з городу потрібно до настання заморозків.

Гарбузове насіння
Насіння гарбуза можна висушити вдома / Фото Pexels

Якщо ви пізньостиглі сорти, тоді ви можете зберігати насіння у натуральному вигляді – плід чудово захистить його від зовнішнього впливу. Насіння потрібно буде витягнути перед посадкою. Але якщо це ранньостиглі чи середньостиглі сорти, тоді потрібно витягнути їх з плоду ще восени. В іншому ж випадку насіння може прорости всередині плоду ще до настання весни.

Ось як заготувати насіння на посадку:

  • гарбуз потрібно розрізати з країв, щоб не пошкодити насіння;
  • витягніть його з плоду, очистьте від м'якоті та промийте і підсушіть;
  • відберіть найкраще насіння без ознак хвороб та механічних пошкоджень;
  • сушити насіння для посадки потрібно тільки природним способом.

Як заготовити насіння гарбуза для їжі

Тут потрібна буде менша ретельність. Ви можете використати будь-які плоди, але на них не має бути ознак псування та підмерзання. Так само як і в попередньому випадку, насіння гарбуза потрібно витягнути з плода та промити, а після цього просушити на паперових рушниках до випаровування зайвої вологи.

Після цього ви можете висушити насіння гарбуза різними способами:

  • Природна сушка. Спосіб підходить для людей, які люблять свіже насіння. Потрібно просто розкласти його в один ряд та сушити на сонці кілька днів.
  • В духовці. Після того, як насіння промиють та обсушать, його потрібно викласти на деко, застелене фольгою чи пергаментом. Духовку прогрійте, а потім на мінімальній температурі сушіть насіння 30 – 40 хвилин.
  • На сковорідці. Швидко висушити насіння можна і на сковорідці. На неї потрібно вилити трохи олії та висипати обсушене насіння. Смажте протягом 10 – 20 хвилин на середньому вогні.
Источник материала
loader
loader