Чому ми пукаємо та як з цим боротись
Чому ми пукаємо та як з цим боротись

Чому ми пукаємо та як з цим боротись

Чому виникають гази

Повітря, яке ми ковтаємо під час їжі та риття, є основною причиною утворення газів. Їжа, що перетравлюється в шлунково-кишковому тракті, також сприяє газоутворенню, пише Cleveland Clinic. Неприємний запах пов'язаний із сірководнем та іншими сірковмісними газами, що утворюються в процесі перетравлення певних продуктів.

Причини надмірного метеоризму можуть включати часте ковтання повітря та вживання продуктів, які важко перетравлюються. Це також може бути пов'язано з побічними ефектами ліків, таких як проносні засоби, протигрибкові препарати, нестероїдні протизапальні чи статини.

Продукти, які важко перетравлюються, часто містять велику кількість клітковини чи певні види цукрів. Прикладами таких продуктів є боби, сочевиця, різні види капусти, молочні продукти з лактозою, фруктоза, яка міститься у деяких фруктах і напоях, а також сорбіт та інші штучні підсолоджувачі.

Розлади травлення, такі як аутоімунний панкреатит, целіакія, хвороба Крона та інші, можуть збільшувати газоутворення через погіршення процесів травлення.

Синдром подразненого кишківника та стрес можуть викликати надмірне газоутворення, як і звички, пов’язані зі стресом, включаючи куріння, жування жуйки або вживання алкоголю.

Як зменшити газоутворення

Їсти повільніше та усвідомленіше. Неможливо повністю уникнути заковтування повітря, але можна зменшити його кількість. Коли ми їмо швидко, ми заковтуємо набагато більше повітря. Також не варто їсти на ходу або під час іншої діяльності.

Не жувати жуйку. Від цього ми теж ковтаємо більше повітря, ніж зазвичай. Якщо турбуєтеся про свіжість дихання, можна використовувати ополіскувач для рота.

Їсти менше продуктів, що викликають у вас газоутворення. Популярні винуватці – деякі вуглеводи, які містять лактозу, фруктозу, нерозчинну клітковину і крохмаль. Такі вуглеводи ферментуються в товстому кишківнику і викликають проблеми з травленням.

Перевірити харчову непереносимість. Вона якраз викликає розлад травлення, включаючи діарею, гази, здуття живота і нудоту. Однією з найпопулярніших вважається непереносимість лактози. Визначити конкретну харчову непереносимість і підібрати дієту допоможе лікар-гастроентеролог.

Уникати газованих напоїв і пива. Бульбашки повітря в них часто викликають відрижку. Але частина цього повітря пройде через травний тракт і вийде з організму через пряму кишку у вигляді газів.

Спробувати ферментні добавки. Але тільки після консультації з лікарем. Наприклад, існує травний фермент альфа-галактозидаза, який допомагає розщеплювати складні вуглеводи. Дослідження показало, що цей фермент значно знижує тяжкість метеоризму після страв з квасолею, але він не допомагає при газах, викликаних лактозою або надлишком клітковини.

Кинути курити. Зараз навіть не будемо говорити про шкоду від куріння в цілому. У нашій ситуації важливо те, що кожен раз, коли людина затягується сигаретою, вона ковтає повітря.

Збільшити фізичну активність. Рух сам по собі допомагає травній системі. Тому після ситого приймання їжі варто вирушити на прогулянку.

Источник материала
loader
loader