Back to school mood: лайфхаки для продуктивності від підприємиці та співачки Марини Тендітної
Back to school mood: лайфхаки для продуктивності від підприємиці та співачки Марини Тендітної

Back to school mood: лайфхаки для продуктивності від підприємиці та співачки Марини Тендітної

Після відпустки важливо повернутися до буднів і швидко включитись у роботу. Здавалося б, після відпочинку сил має вистачати на все, проте нам важко часом перемкнутися: дні стають короткими і прохолоднішими, когось пригнічує те, що так довго чекати наступної відпустки. Наприклад, я дуже метеозалежна людина, тому падає тиск — падає моя продуктивність. У хмарну, дощову погоду хочеться більше спати, ніж працювати чи займатися спортом. Впевнена, що багатьом така ситуація знайома. Тому поділюся з вами напрацьованим на власному досвіді планом дій, який допоможе швидко увійти в активний робочий режим і продовжити рух до своїх цілей. 

  • Що їсти?

Наше харчування — це база. А осінь — це час, коли наш організм потребує особливої уваги до харчування. Вибір сезонних овочів та фруктів зараз як ніколи великий, тому включайте їх у свій раціон негайно. Сплануйте якомога різноманітніше меню, так ви поновите свій запас природних вітамінів та нутрієнтів.

Особливу увагу я приділяю початку дня. Прокинувшись, п’ю дві склянки теплої води. На сніданок обираю яйця без жовтків з правильними жирами: авокадо, горіхами, оливковою олією. Протягом дня обов’язково їм багато овочів та зелені. Дієтологи рекомендують на добу не менше ніж 400-600 г. Це не означає, що потрібно все рахувати — просто зробіть своєю звичкою додавати до кожного прийому їжі все більше й більше овочів. І з часом ви будете їсти овочі не тому, що треба, а для задоволення. 

Чим прохолодніше стає, тим більше хочеться їсти солодке на перекус, особливо до кави чи чаю. Але зупиняйте себе і нагадуйте: такий чіт міл дасть енергії лише на короткий період, після чого вас охопить сонливість. До того ж потяг до солодкого — це сигнал, що ваш організм не отримує достатньої кількості нутрієнтів. Вживайте мінімум цукру. Мої ж улюблені перекуси — горіхи та фрукти.  

Не забувайте про цільні продукти. Наприклад, гречка є суперджерелом складних вуглеводів і вітамінів групи B. Вона ще й легка у приготуванні, тому я її беру навіть із собою в подорожі. І не демонізуйте молочні продукти: я, наприклад, обожнюю сирники. Головне, споживати все в міру. Це допоможе тримати себе у формі.  

  • Додайте вітаміни

Як би правильно ви не харчувались, імунітет потребує додаткової підтримки. Тому варто підібрати для себе оптимальний комплекс вітамінів. Від холоду страждає часто шкіра й волосся, тому подбайте про їх захист. Не будемо лукавити: для жінок це дуже важливий пункт. Маски та креми — це, звісно, потрібно. Я сама обожнюю усі ці б’юті-ритуали зранку та ввечері. Але все ж краса дорівнює здоров’ю: наша зовнішність є відображенням внутрішнього. Тому всі дефіцити по вітамінах мають бути закриті. 

Поки не пройшли сонячні дні, запасіться вітаміном D: побільше гуляйте, якщо є можливість. Тоді будете менше відчувати сонливість і не так швидко втомлюватиметесь.  

  • Режим — основа 

Створення чіткого режиму дня, планування — основа продуктивності. Важливо прокидатися в той самий час, навіть у вихідні. Якщо лягати спати в день пробудження, а не після опівночі, то з підйомами проблем не виникне. 

Я завжди планую свої дні, тижні, складаю списки завдань, визначаю пріоритети та групую схожі завдання. Визначте, що для вас найважливіше, і фокусуйтеся на цьому. 

У моєму розкладі також обов’язково є час не тільки для роботи, а й для відпочинку. Я обожнюю спорт, тому зал у мене — 4 рази на тиждень. У вас це можуть бути танці, йога, біг — whatever. Головне — рухатись. А ще важливо наповнювати себе новими враженнями. Має бути час і на цікаву книжку чи фільм для душі, на похід у театр чи на концерт. Усе має бути в балансі.

  • Спорт як медитація

Тренування — це те, що дозволяє розвантажити мозок від зайвих думок, чи то робочих, чи побутових. Це моя медитація. Я фокусуюся на вправі, на своїх відчуттях, на тому, як працюють мої м’язи. Тому похід у зал для мене — це не тільки гарна фізична форма, але й спокій. Не думайте, що є чарівна пігулка, яка допоможе раз і назавжди бути здоровим і продуктивним. Це все щоденна комплексна робота над собою.

Я займаюсь у залі регулярно тому, що передусім мені це подобається. Я кайфую від самого процесу. Звісно, я розумію всю важливість цього, маю красиве підтягнуте тіло, але основне для регулярності тренувань — ваші відчуття в моменті. Тому дуже важливо підібрати активність собі до душі. Тоді вам не доведеться змушувати себе ходити на спорт регулярно.

  • Книги як терапія для мозку

Читання — це чудовий спосіб тренувати свій мозок. Коли я регулярно читаю, то відчуваю, як покращуються мої когнітивні навички: концентрація, пам’ять та критичне мислення стають сильнішими. Книги розширюють словниковий запас і знання. Також читання є відмінним способом зменшити стрес і відволіктися від повсякденних турбот. Це своєрідна терапія для розуму, яка допомагає підтримувати емоційний баланс і загальне ментальне здоров’я. Тож я завжди знаходжу час для читання.

Моя добірка книг, яка допоможе розширити кругозір та отримати пару цікавих інсайтів:

  1. «Державець» Нікколо Мак’явеллі — моя улюблена книга. Вона є ключем до розуміння багатьох сьогоденних процесів, а деякі ідеї стануть у пригоді навіть сучасному підприємцю.
  2. «Коротка історія часу» Стівена Хокінга. Мені дуже подобається дізнаватися більше про те, як все влаштовано десь поза межами Землі та нашої Сонячної системи. Це вражає.
  3. «Ігри, у які грають люди» Еріка Берна. Ця книжка непогано прокачує розуміння поведінки інших людей. Добре як для особистого життя, так і для роботи.
  4. «Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети» Ґреґа Маккеона. Крута книжка, котру я б порадила всім. Вона про те, як навчитися казати чомусь «ні» заради більш важливого «так».

Источник материала
loader