Як електронні сигарети шкодять вашому здоров'ю і які захворювання провокують
Як електронні сигарети шкодять вашому здоров'ю і які захворювання провокують

Як електронні сигарети шкодять вашому здоров'ю і які захворювання провокують

Популярність електронних сигарет

При цьому 37% курців віддають перевагу тютюновим виробам для електричного нагрівання, а 36% – електронним сигаретам. Про це свідчать результати всеукраїнського опитування, яке оприлюднив Центр громадського здоров'я.

Статистика серед піділітків

40% опитаних віком від 13 до 15 років хоча б раз використовували електронні сигарети. Ще 20% підлітків користуються електронними сигаретами на постійній основі.

Крім того, половина підлітків віком 15 – 16 років мала досвід куріння електронних сигарет, а кожен п’ятий (19%) використовував їх упродовж останніх 30 днів.

Шкода електронних сигарет

Така "популярність" електронних сигарет викликає серйозне занепокоєння у медиків. І це не дивно, адже у цих виробах міститься багато шкідливих речовин: ацетальдегід, формальдегід, нікель, свинець, бензол та інші токсичні сполуки. Ці речовини можуть завдавати значної шкоди організму.

Захворювання, які спричиняють електронні сигарети:

  • EVALI,
  • пошкодження легень внаслідок вейпінгу,
  • облітерувальний бронхіоліт або "попкорнові легені",
  • ліпоїдна пневмонія,
  • та первинний спонтанний пневмоторакс.

Фахівці наголосили, що викиди від цих пристроїв також містять нікотин, діацетил, бензол, важкі метали та інші шкідливі речовини, що може спричинити шкоду людям довкола курця.

Важливо! У ЦГЗ наголосили, що ефективність електронних сигарет як альтернатива курінню недоведена, а їхній негативний вплив на здоров'я – беззаперечний. Тобто, якщо ви почали курити елекронні сигарети у надії, що це безпечніше, ніж звичайні сигарети, ви помиляєтесь. Найкращим рішенням буде повністю відмовитись від згубної звички.

Теги по теме
Министерство здравоохранения Профилактика заболеваний
Источник материала
loader
loader