Іспанські науковці створили салат, у 30 разів корисніший за звичайний
Іспанські науковці створили салат, у 30 разів корисніший за звичайний

Іспанські науковці створили салат, у 30 разів корисніший за звичайний

Науковці Іспанії розробили інноваційний метод біозбагачення листя та інших зелених рослинних тканин, збільшуючи в них вміст здорових речовин, таких як бета-каротин основний попередник вітаміну А в раціоні людини.

Про це говориться у повідомленні Політехнічного університету Валенсії (UPV), науковці якого разом з колегами з Науково-дослідного інституту молекулярної та клітинної біології рослин (IBMCP) та спільного центру Іспанської національної дослідницької ради (CSIC) увійшли до групи дослідників. 

Робота демонструє, що за допомогою біотехнологічних методів і обробки з високою інтенсивністю світла рівень бета-каротину в листі можна збільшити до 30 разів шляхом створення нових місць для його зберігання без впливу на життєво важливі процеси, такі як фотосинтез. 

Бета-каротин є одним із основних каротиноїдів, пігментів, що природним чином містяться в рослинах та інших фотосинтезуючих організмах, які приносять користь здоров’ю, мають антиоксидантні, імуностимулюючі та когнітивні властивості. Зокрема, бета-каротин є основним попередником ретиноїдів, хімічних сполук, які виконують важливі функції організму (зір, проліферація та диференціація клітин, імунна система), включно з вітаміном А.

Дослідження проводили на рослинах тютюну (Nicotiana benthamiana) і салату (Lactuca sativa).

«Для нормального функціонування листя потребує таких каротиноїдів, як бета-каротин, у фотосинтетичних комплексах хлоропластів, — пояснює дослідник CSIC. — Коли в хлоропластах виробляється занадто багато або занадто мало бета-каротину, вони перестають функціонувати, і листя зрештою гине. Наша робота успішно виробляла та накопичувала бета-каротин у клітинних компартментах, де його зазвичай не виявляють, завдяки поєднанню біотехнологічних методів і лікування високою інтенсивністю світла».

Результати цього дослідження показують, що можна збільшити рівень бета-каротину в листі шляхом створення нових місць для його зберігання поза фотосинтетичними комплексами. Комбінація кількох стратегій досягла 30-кратного збільшення доступних рівнів бета-каротину порівняно з необробленим листям. Велике накопичення бета-каротину також додало листям салату характерного золотистого кольору.

За словами дослідників, відкриття того, що бета-каротин може вироблятися і зберігатися на дуже високих рівнях і в більш біодоступній формі за межами місць, де він зазвичай міститься в листі, «являє собою дуже значний прогрес для поліпшення харчування шляхом біозбагачення овочів (салату, мангольду або шпинату), не втрачаючи їхнього характерного запаху та смаку».

Источник материала
loader
loader