Як підготувати дитину до школи: що повинна знати дитина і батьки
Як підготувати дитину до школи: що повинна знати дитина і батьки

Як підготувати дитину до школи: що повинна знати дитина і батьки

Психологічна адаптація важлива, як і перше враження дитини від процесу навчання. Намагайтесь допомогти своєму чаду зацікавитись навчанням. Розповідаємо, що вам у цьому допоможе, а якої поведінки навпаки краще уникати.

Підготовка дитини до школи має бути поблажливою, м'якою. Не варто лякати дитину, що буде складно, що "ігри скінчились", мовляв, попереду складне доросле життя. Так ви ніяк не сформуєте у першачка відчуття відповідальності і точно не заоохотите до навчання.

Поясніть дитині її обов'язки та права

Водночас пояснити дитині, чому вона тепер має ходити до школи, що це її новий обов'язок – треба. Не завадить також розповісти дитині детальніше про її обов'язки і права. Направду, діти просто не розуміють цього. Не чекайте, поки вчитель пояснить на першому занятті, як поводитись на уроці, розкажіть про це. Будучи вже в школі це буде не так стресово, зрозуміліше, а відтак – легше.

Важливо акцентувати на перевагах школи, зокрема пояснити, що так у дитини з'являться нові друзі, можливість спілкуватись за інтересами.

Навчіть дитину поводитися у різних ситуаціях, які відбуватимуться у школі:

  • як спілкуватися з однокласниками;
  • як ділитися, допомагати, співпрацювати;
  • як заявляти про власні фізіологічні та емоційні потреби;
  • як реагувати на образи чи грубість інших дітей;
  • як відстоювати власні кордони;
  • що робити, якщо загубився у школі чи запізнився на урок.

Поради від ЮНІСЕФ

Якщо маєте змогу, сходіть разом з дитиною до школи у перший день навчання. Будьте поруч при знайомстві з однокласниками, підтримайте та заохочуйте усі прояви дитини.

Будучи вдома, грайте разом у школу. По черзі розігруйте різні ситуації. Ви можете помінятись ролями й дозволити дитині бути вчителем. Це зменшить тривогу в перші дні навчання.

Розкажіть своїй малечі історії про те, як ви вперше пішли до школи, що ви відчували та які у вас залишилися спогади.

Сформуйте розпорядок дня. Це слід робити заздалегідь до фактичного початку школи: визначіть час сну, який забезпечить нічний відпочинок дитини і час прокидання.

Слухайте свою дитину. Запитайте, що вона відчуває, коли йде до школи, і переконайте дитину, що хвилювання, чи будь-які інші емоції – це нормально.

"Починати щось нове може здатися страшним і великим, але це також може бути дуже весело! Запевніть дитину, що ви будете поруч, щоб забрати її в кінці дня", – радять фахівці.

Продумайте план прощання. Це дуже важливо, адже прощатись перед навчанням і залишатись у школі без вас у перші дні дитині може бути непросто. Поясніть дитині, що ви заберете її, а в школі вона лише на певний час, ви скоро знову побачитесь. Ви навіть можете придумати спеціальну процедуру, яка допоможе дитині заспокоїтись: це може бути особливе рукостискання, пісня, поцілунок чи обійми, або будь-що, що ви придумаєте разом.

Теги по теме
Дети Здоровье Школа Психология
Источник материала
loader
loader