/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2Ffdc7f8667b40e73bb0ad86bf838174e5.png)
Суперфуд: чому кутю варто їсти не лише на Різдво
Кутю – традиційна різдвяна страва для українців, проте її варто їсти не лише на свята, а й в інший час, бо вона містить велику кількість корисних елементів.
Про це зазначила екс-очільник МОЗ Уляна Супрун.
– В ідеальному раціоні щодня є цілозернові злаки, горіхи, насіння, фрукти та ягоди. Щоби не бути голослівними: за даними дослідження, опублікованого в 2019 році в журналі Lancet, брак у раціоні цілозернових злаків є другою за поширеністю харчовою причиною серцево-судинних хвороб в усьому світі (перша — надлишок солі), – зазначила Супрун.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2F4c353d4c8e55a52b17c0605edfb619f2.png)
Кутя — це і є злаки (пшениця чи ячмінь), горіхи, насіння: мак, коноплі, навіть халва та сушені фрукти і ягоди: чорниці, родзинки, груші, яблука, чорнослив, та зроблений із них узвар.
– Навіть виноградний сік та червоне вино, якими подекуди засмучують кутю, це джерела поліфенолів, – додала Уляна Супрун.
Зокрема у 100 г ячменю понад половина добової потреби в клітковині, яка є необхідною для нашого здоров’я, 10 грамів білка багатого на незамінні амінокислоти, широкий спектр мікроелементів, і 20% від денної потреби в магнії та вітаміні В6.
Читайте: Як приготувати традиційну кутю на Різдво
Мак — джерело кальцію, магнію, марганцю, цинку та заліза.
Ви можете збагатити кутю іншим насінням: гарбузовим, кунжутним чи пастою із нього (тахіною), навіть халвою (як роблять на Одещині) чи конопляним насінням, – заявила Супрун.
Волоські горіхи — джерело поліненасичених жирних кислот, вітаміну Е, всіх вітамінів групи В, білка, клітковини та заліза.
Читайте: Святвечір перед Різдвом: традиції та історія свята Різдвяний святвечір 2021: традиції, звичаї, меню Красиві привітання з Різдвом 2021 у прозі/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F730e070fa4dc88f0de1d8cf99cc38f18.jpg)
Делает пищу смертельно опасной: врачи назвали частую ошибку при употреблении популярного продукта
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F63%2F832174f1feaf410f3b7d352fbf35f756.jpg)
Что происходит с давлением, когда вы пьете чай с шоколадом
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F6411da4b89b3a48f6a848ae711da9d03.jpg)
То, что ты ешь, может сделать тебя несчастным: учёные бьют тревогу
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F97d1ddef8ad07082cb874141f2494ce6.jpg)
Натуральная маска из банана: простой способ сделать кожу моложе
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2Ff3feccc1e5a5b68ccff4b0b06838690c.jpg)
Ученые смогли нарушить связь болезни Альцгеймера с ее союзником: ключом стала диета
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F7a368c24f8cff6cffb51967874738477.jpg)
Болезнь Паркинсона можно определять с помощью ручки: ученые создали уникальную технологию
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Fcc817c3fb65d34e8849123b3301b6d77.jpg)