Китай запустив історичну місію для збору зразків породи Місяця
Китай запустив історичну місію для збору зразків породи Місяця

Китай запустив історичну місію для збору зразків породи Місяця

Увечері в понеділок, 23 листопада, материковий Китай успішно запустив у космос ракету-носій Long March-5 з зондом із місією з дослідження Місяця Chang'e 5.

Про це повідомляє Хinhuanet.

Long March-5 стартувала з космодрому "Веньчан" на узбережжі острівної провінції Хайнань о 4:30 ранку за пекінським часом. Очікується, що після виходу на орбіту Місяця на її поверхні, в межах Океану Бур, висадиться посадковий модуль. Впродовж 48 годин він має зібрати близько двох кілограмів зразків місячної породи, які потім будуть перевантажені на модуль, що повернеться на Землю.

У такий спосіб дослідники сподіваються зрозуміти походження та формування Місяця. 

Зазначається, що це одна з найскладніших місій в історії авіакосмічної промисловості Китаю, а також перша в світі місія з дослідження місячних зразків за більш ніж 40 років. Так, попередні спроби зібрати зразки місячної породи відбулися у 1970-х роках. 

Місія Chang'e 5 триватиме 23 дні. Якщо вона завершиться успішно, то Китай стане третьою країною в світі після США та колишнього СРСР, яка отримала місячні зразки.

Нагадаємо, що КНР вже намагалася запустити Long March-5 у липні 2017 року, однак, її спроба завершилася провалом. Long March-5 сягає майже 60 метрів у висоту і близько п'яти метрів в діаметрі. При цьому вона є найпотужнішою з ракет-носіїв, які має в своєму арсеналі Китай. Вона здатна доставити до 25 тонн вантажу на низьку навколоземну орбіту. 

У червня материковий Китай успішно запустив у космос ракету Long March-2D, яка вивела на орбіту Землі два супутники.

LAUNCH! China's Long March 5 HLV launches with the Chang'e 5 lunar sample return mission.

Livestream:https://t.co/NFtlweSInw pic.twitter.com/vCgyQwf6GU

— Chris B - NSF (@NASASpaceflight) November 23, 2020
Автор:
Оксана Сопрович
Источник материала
loader
loader