Лікарня без відповідної кваліфікації – просто будівля, – Супрун про скасування медреформи
Лікарня без відповідної кваліфікації – просто будівля, – Супрун про скасування медреформи

Лікарня без відповідної кваліфікації – просто будівля, – Супрун про скасування медреформи

Ексміністерка МОЗ Уляна Супрун розкритикувала дії голови МОЗ Максима Степанова, які стосуються скасування медреформи.

Про це Уляна Супрун написала на своїй сторінці у фейсбуці. За її словами, голова МОЗ Максим Степанов за увесь час обговорення змін не згадав про те, що очікує на пацієнтів, якщо залишити все, як було.

Натомість чуємо популістичні заяви про збільшення заробітної плати медпрацівникам, якісь міфічні звільнення, але жодної згадки про пацієнтів,
– заявила Супрун.

Ексочільниця МОЗ пояснила на простому прикладі, як зараз відбувається у новій системі фінансування охорони здоров’я і чому ці зміни не можна повертати назад.

Приклад. Є лікарня А на 200 ліжок, де за рік лікують умовно 4 тисячі пацієнтів, є все необхідне обладнання (КТ, ангіограф) та кваліфіковані фахівці для надання якісних медичних послуг пацієнтам.
Є лікарня Б, де також 200 ліжок. У ній за рік лікують 400 пацієнтів. Тут немає необхідного обладнання (КТ, ангіограф), бракує кваліфікованого персоналу.
За медичною субвенцією вони отримують фактично однакову кількість грошей. За словами Супрун, це не є справедливо.

Завдяки медреформі – система фінансування охорони здоров'я має змінитися: пацієнти будуть отримувати дійсно безоплатну, безпечну і якісну меддопомогу, а кошти платників податків використовуватимуться ефективно і "йдуть за пацієнтом" в ті медзаклади та до тих лікарів, яких обирає сам пацієнт.

Пацієнт не повинен бути примушений йти у лікарню, в якій лікарі не мають відповідної кваліфікації, де не можна зробити необхідну діагностику, де робити операцію небезпечно. Бо в такому випадку — це не лікарня. Це просто будівля. І так не повинно бути,
– наголосила ексголова МОЗ.

Що змінюється у новій системі: приклад

  • Лікарня А отримує більше фінансування саме через свою спроможність надавати якісні медичні послуги пацієнту, а це – 954 медичні заклади, які за Програмою медичних гарантій отримають фінансування більше, ніж вони отримували за субвенцією минулого року. 
  • Лікарня Б отримає менше коштів через свою неспроможність надавати якісні медичні послуги. Супрун додала, що це означає, що такі лікарні мають провести додаткову роботу, яку лікарні А розпочали ще кілька років тому.

Пацієнти заслуговують на лікування у лікарнях А, а медпрацівники цієї лікарні на гідну заробітну плату, вважає Уляна Супрун.

Що відомо про можливе згортання реформи?

Нещодавно президент Володимир Зеленський заявив про необхідність внесення змін до наявної моделі медичної реформи. А міністр охорони здоров'я Максим Степанов анонсував зміни у фінансуванні медичних закладів з 1 червня.

Згідно з планом, 1645 медичних закладів (99% від усіх), які уклали контракти з НСЗУ, мали б повністю перейти на фінансування за системою "гроші ходять за пацієнтом". Однак тепер існує ризик скасування цих контрактів і повернення до старої системи – коли медичні заклади фактично отримували гроші за ліжкомісця, незважаючи на якість наданих послуг та, відповідно, кількість пацієнтів, які бажають там їх отримувати.

Симптоми коронавірусу/Інфографіка 24 Каналу

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.

Теги по теме
Министерство здравоохранения Здоровье Максим Степанов Здоровая жизнь Анастасия Манюхина Ульяна Супрун
Источник материала
loader
loader