/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F5e8d9969468897878d52ab201d43d6a0.jpg)
Які овочі та фрукти можна збирати недозрілими: перелік і головні правила зберігання
Деякі овочі та фрукти не обов'язково чекати, доки повністю достигнуть на грядці чи дереві.Вони можуть "дозріти" вже після збору врожаю. При цьому вони будуть не менш смачними і збережуть усі корисні властивості.Важливо лише знати, які саме овочі та фрукти можна зірвати недоспілими і як правильно їх тримати вдома.Найчастіше саме томати знімають з куща незрілими. Низька температура, часті дощі та тумани призводять до захворювань томатів і втрати врожаю. Щоб не допустити цього, дачники збирають томати, як тільки вони стають бурими або білими.Якщо ви хочете отримати стиглі плоди якомога пізніше, покладіть їх у темне місце з температурою близько 20°С; якщо швидше — у світле.Найбільш простий спосіб прискорити дозрівання томатів - додати в кожен ящик із зеленими плодами кілька дозрілих помідорів або яблук. Етилен, який будуть виділяти достиглі плоди, допоможе врожаю швидше досягти стиглості.Ще один представник родини Пасльонові, який можна зривати з кущів незрілим, - це болгарський перець. Його, на відміну від помідорів, можна використовувати в їжу і недозрілим, однак якщо ви віддаєте перевагу дозрілим плодам, то допоможіть врожаю одним із способів:Як і томати, зніміть перець з кущів у сухий день. Якщо вам потрібно якомога швидше отримати зрілі плоди, то розкладіть їх на підлозі, наприклад, під ліжком, прямо в кімнаті - через два тижні врожай дозріє. Якщо ж хочете продовжити час дозрівання, то помістіть перець у ящики і відправте в прохолодне місце (температура 10-12°С) на місяць.Можна зривати не плоди з куща, а вирвати кущі разом з корінням із землі і підвісити їх вниз верхівкою в прохолодному місці. Плоди дозріють приблизно через місяць.Перець - рослина багаторічна. Щоб продовжити його плодоношення, при настанні холодів пересадіть кущі у великі ємності і поставте у світле місце. Перець буде плодоносити навіть взимку.Прибирати дині потрібно в той час, коли вони вже злегка пожовтіли, - тоді вони також зможуть доспіти не на рослині. Якщо ви зірвете їх зеленими, стиглості вони не досягнуть. Зрізаючи диню, залиште на ній хвостик довжиною не менше 5 см. Покладіть плоди в темне і тепле (для ранніх сортів) або темне і прохолодне (для пізніх) місце. Слідкуйте за тим, щоб у приміщенні було сухо, інакше дині почнуть підгнивати.Всі знають, що картоплю потрібно прибирати тоді, коли її шкірка стала жорсткою і щільною, в іншому випадку картопля буде погано зберігатися. Але що робити, якщо без кінця йдуть дощі і картопля ризикує згнити прямо в землі, так і не дочекавшись прибирання? У цьому випадку доводиться викопувати недозрілі, з тонкою шкіркою бульби.Весь зібраний урожай відправте на 2-3 тижні в темне прохолодне приміщення. За цей час бульби остаточно підсохнуть і дозріють. Вам залишиться тільки перебрати їх, видалити все, що згнило, — і можна відправляти картоплю на зимове зберігання в льох.Крім перерахованих, дозріти в домашніх умовах можуть наступні овочі, фрукти та ягоди: яблука, груші, персики, абрикоси, сливи, чорна смородина, банани, ківі, лимони, кукурудза, гарбуз.Деякі з них, наприклад, яблука, груші або абрикоси, спеціально зривають недозрілими, щоб вони могли довше зберігатися.Незрілі плоди не можна зберігати в поліетиленових пакетах і в холодильнику. Вони недозріють і погниють.Знімати з рослин плоди потрібно в суху погоду.Для дозрівання придатні тільки цілі, непошкоджені фрукти та овочі.Кожен плід витріть насухо і помістіть у відкриті ємності з гарною вентиляцією.Покладіть знятий урожай у місце, захищене від яскравих сонячних променів.

