ЄС повертається до питання, чи можна рослинні альтернативи називати м'ясом
ЄС повертається до питання, чи можна рослинні альтернативи називати м'ясом

ЄС повертається до питання, чи можна рослинні альтернативи називати м'ясом

ЄС повертається до питання, чи можна рослинні альтернативи називати м'ясом

Європейська комісія (ЄК) висунула пропозицію переглянути 29 термінів, пов’язаних із «м’ясом», у межах заборони їх використання для рослинних альтернатив.

М'ясо, за словами комісії, означає «суто їстівні частини тварини», пише JustFood.

«Слід запровадити конкретні правові положення для захисту термінів, пов'язаних з м'ясом, щоб підвищити прозорість на внутрішньому ринку щодо складу харчових продуктів та їхньої поживної цінності, а також забезпечити споживачам можливість робити обґрунтований вибір, особливо тим, хто шукає певну поживну цінність, яка традиційно асоціюється з м’ясними продуктами», — вважають у ЄК.

Список із 29 продуктів містить назви таких продуктів як яловичина, свинина, курка та бекон, а також менш непрямі терміни, такі як реберця, гомілки та крильця.  

Наразі продукти рослинного походження можуть використовувати ці терміни в ЄС, якщо вони чітко вказують на те, що продукт є альтернативою та не містить м’яса.  

Європейський вегетаріанський союз (EVU) стверджує, що чинне законодавство вже забезпечує «достатній» захист споживачів і прозорість.  

EVU висловила здивування зміною пріоритетів ЄК і продовжила, що з огляду на всі «реальні проблеми, з якими зараз стикається європейське сільське господарство, безумовно, є важливіші політичні рішення, на яких слід зосередитися». 

Дослідження Європейської організації споживачів (BEUC) 2020 року показало, що до 80% споживачів вважають, що традиційні найменування мають бути дозволені, якщо є очевидним рослинний характер. 

Джерело матеріала
loader