/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F1e46cf42ac86e7cd3ee0e27db406c8b7.jpg)
ЄС повертається до питання, чи можна рослинні альтернативи називати м'ясом
ЄС повертається до питання, чи можна рослинні альтернативи називати м'ясом
Європейська комісія (ЄК) висунула пропозицію переглянути 29 термінів, пов’язаних із «м’ясом», у межах заборони їх використання для рослинних альтернатив.
М'ясо, за словами комісії, означає «суто їстівні частини тварини», пише JustFood.
«Слід запровадити конкретні правові положення для захисту термінів, пов'язаних з м'ясом, щоб підвищити прозорість на внутрішньому ринку щодо складу харчових продуктів та їхньої поживної цінності, а також забезпечити споживачам можливість робити обґрунтований вибір, особливо тим, хто шукає певну поживну цінність, яка традиційно асоціюється з м’ясними продуктами», — вважають у ЄК.
Список із 29 продуктів містить назви таких продуктів як яловичина, свинина, курка та бекон, а також менш непрямі терміни, такі як реберця, гомілки та крильця.
Наразі продукти рослинного походження можуть використовувати ці терміни в ЄС, якщо вони чітко вказують на те, що продукт є альтернативою та не містить м’яса.
Європейський вегетаріанський союз (EVU) стверджує, що чинне законодавство вже забезпечує «достатній» захист споживачів і прозорість.
EVU висловила здивування зміною пріоритетів ЄК і продовжила, що з огляду на всі «реальні проблеми, з якими зараз стикається європейське сільське господарство, безумовно, є важливіші політичні рішення, на яких слід зосередитися».
Дослідження Європейської організації споживачів (BEUC) 2020 року показало, що до 80% споживачів вважають, що традиційні найменування мають бути дозволені, якщо є очевидним рослинний характер.

