/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Fed91814912a77d02addea122dd32adcb.png)
Чи можна кип'ятити одну і ту ж саму воду двічі
Багато лікарів рекомендують використовувати для напоїв тільки ту воду, яку було доведено до кипіння один раз. Це означає, що перед новим закипанням залишки води у чайнику слід зливати.
Спочатку люди почали кип'ятити воду, щоб знезаразити її - висока температура знищує більшість патогенних мікроорганізмів, що містяться у сирій воді. Проте процес кип'ятіння впливає як на бактерії.
Що відбувається з водою під час кип'ятіння:
- Випаровування. При нагріванні до 100 ° C вода втрачає частину своїх молекул і розчинений у ній кисень.
- Підвищення концентрації домішок. Мінеральні сполуки (наприклад, солі) нікуди не зникають – навпаки, у міру випаровування об'єму рідини їх концентрація зростає.
- Ізотопи водню. У воді присутні важкі ізотопи водню, які стійкі до високої температури.
Повторне кип'ятіння: шкідливо чи ні?
Санітарно-епідеміологічної користі від повторного кип'ятіння немає – мікроби й так загинули під час першого нагрівання. Але з погляду смаку та хімії — все значно цікавіше.
Смак погіршується. Кип'ячена вода і так не відрізняється яскравим смаком, а після другого або третього кип'ятіння вона може набувати неприємного присмаку через зміну хімічного складу.
Втрата кисню. З кожним повторним нагріванням знижується вміст розчиненого кисню. Це руйнує природну структуру води, перетворюючи її, на думку деяких фахівців, на так звану "мертву воду".
Зростання концентрації речовин. Зменшення обсягу води на тлі стабільної кількості солей та домішок робить напій потенційно менш корисним.
Ризик утворення канцерогенів. У хлорованій воді, яку найчастіше використовуємо у побуті, при нагріванні можливі хімічні реакції з органікою, що призводять до утворення шкідливих сполук, включаючи канцерогени.
Кип'ятіння робить воду безпечною, але повторна термічна обробка не тільки марна, а й може погіршити її якість. Щоб зберегти здоров'я та смак напоїв, рекомендується використовувати свіжу воду щоразу.
Як повідомляв портал "Знай.ua", можна охолодити приміщення без кондиціонера.
Також "Знай.ua" писав, що лікарі назвали найкращий продукт для здоров'я кишечника.

