/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F6db58dada0ac62c4c94f0da1341add56.jpg)
Як штучні підсолоджувачі можуть змінити гормональний фон підлітків
Таких висновків дійшли вчені з Тайваню, презентуючи результати дослідження на конференції ENDO 2025 у Сан-Франциско, передає 24 Канал з посиланням на журнал The Endocrine Society.
Що відомо про нові дані щодо підсолоджувачів?
Дослідження тривало з 2018 року, у ньому взяли участь 1 407 підлітків. У 481 учасника виявили ознаки центрального передчасного пубертату – стану, коли статеве дозрівання починається раніше норми. Власне, це може викликати емоційні, фізіологічні та метаболічні проблеми в майбутньому.
Підлітки відповідали на запитання про свій раціон, а також вчені виконували аналіз сечі, щоб оцінити рівень споживання підсолоджувачів. Одночасно науковці враховували генетичну схильність учасників до передчасного дозрівання.
Що виявили вчені?
У хлопців раннє дозрівання частіше пов'язували зі вживанням сукралози. А у дівчат на гормональний розвиток впливали сукралоза, гліциризин (з лакриці) та високе споживання цукру.
Підсолоджувач AceK (ацесульфам калію) потенційно стимулює викид гормонів пубертату через вплив на мозок.
Гліциризин змінює бактеріальний баланс у кишківнику та пригнічує гени, що запускають дозрівання.
Ми вперше бачимо настільки чіткий зв’язок між сучасним харчуванням, генетикою та статевим дозріванням. До того ж, вплив підсолоджувачів може суттєво відрізнятись у хлопців і дівчат,
– зазначив керівник дослідження доктор Ян-Чін Чен.
Науковці вкотре наголосили, що харчування дітей має бути ретельно збалансованим, особливо щодо вживання штучних підсолоджувачів, адже їхній вплив може бути неочікуваним і тривалим.

