Знизить рівень цукру в крові та налагодить роботу кишківника: лікарі назвали найкорисніший вид хліба
Знизить рівень цукру в крові та налагодить роботу кишківника: лікарі назвали найкорисніший вид хліба

Знизить рівень цукру в крові та налагодить роботу кишківника: лікарі назвали найкорисніший вид хліба

Останніми роками саме хліб на заквасці вважають більш корисним, тоді як білий хліб усе частіше залишається невостребуваним на полицях магазинів. Про це пише ВВС.

Останніми роками саме хліб на заквасці вважають більш корисним, тоді як білий хліб усе частіше залишається невостребуваним на полицях магазинів.

Хліб, супермаркет, фото: Знай.ua

Хліб на заквасці підіймається завдяки натуральній заквасці - суміші борошна й вди, у якій розмножуються молочнокислі бактерії та дріжджі. Тривалий процес бродіння надає такому хлібу злегка кислуватий смак, характерну пористу структуру та продовжує термін зберігання.

Краще засвоєння корисних речовин. Закваска активує ферменти, які руйнують фітинові сполуки, що заважають засвоєнню мінералів. Завдяки цьому організм ефективніше отримує вітаміни та мікроелементи.

Контроль рівня цукру. Ферментація та клітковина допомагають знижувати глікемічний індекс хліба - рівень цукру в крові після їди підіймається повільніше.

Підтримка здоров'я кишківника. Хоча більшість живих бактерій гине під час випікання, клітковина й поліфеноли, що залишаються в хлібі, служать поживним середовищем для корисної мікрофлори кишківника.

Полегшення травлення. Тривале бродіння допомагає розщеплювати частину білків, зокрема глютен, що полегшує процес травлення й робить хліб більш придатним для людей із чутливим шлунком.

Відчуття ситості та захист серця. Вищий вміст харчових волокон і позитивний вплив на мікробіом можуть знижувати ризики серцево-судинних захворювань.

Жінка, яка обирає хліб в магазині

Білий хліб, на відміну від хліба на заквасці, виготовляється з очищеного борошна - без оболонок і зародків зерен. У ньому переважають прості вуглеводи, які швидко підвищують рівень цукру в крові, викликаючи різкі стрибки енергії.

Крім того, у білому хлібі справді менше поживних речовин, адже в процесі виробництва рафінованого борошна знищуються майже всі природні вітаміни та олії. Іноді виробники додають у продукт штучно введені вітаміни та мінерали (наприклад, залізо чи вітаміни групи B), однак це лише частково компенсує втрати.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

  • які аналізи можна здавати не натще: розберемося без міфів, щоб не йти голодними до лікарні.
  • Раніше ми повідомляли, що ваші нігті у небезпеці: чому постійно хочеться їх гризти і як це зупинити.
  • Також "Знай.ua" писав, як угамувати біль від опіку всього за хвилину - без таблеток і мазей.
Джерело матеріала
loader