Диня: користь, поживна цінність і калорійність
Диня: користь, поживна цінність і калорійність

Диня: користь, поживна цінність і калорійність

Диня корисна для здоров’я / © Pixabay

Диня не лише смачна, а й корисна. Вона містить багато вітамінів та мінералів, вкрай необхідних для організму.

Дині також є чудовим джерелом антиоксидантів — природних молекул, які допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі. Ці молекули сприяють зменшенню окисного стресу і запобігають пошкодженню тканин.

Дослідження показують, що високе споживання антиоксидантів може знизити ризик розвитку хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання і рак.

Чим ще корисна диня

Сприяють зволоженню

Близько 20% наших потреб у воді задовольняються через їжу. Дині, що містять до 90% води за вагою, є одними з фруктів, які найбільше зволожують. Це робить їх ідеальними для спекотних літніх днів. Підтримка адекватного рівня гідратації важлива для постійного рівня енергії, регулярного функціонування кишківника і змащеності суглобів.

Підтримують здоров’я імунної системи

Усі види динь є хорошими джерелами вітаміну С, який стимулює вироблення білих кров’яних клітин і зміцнює їхню дію проти інфекцій. Низькі рівні вітаміну С пов’язані з підвищеною сприйнятливістю до хвороб та інфекцій. Вітамін С також допомагає засвоювати негемове залізо з рослинних продуктів, таких як горіхи і боби. Нестача заліза може послабити захист організму, що робить вітамін С особливо цінним для імунної системи.

Одна чашка нарізаної дині задовольняє 65% добової потреби у вітаміні С.

Харчова цінність дині

Одна чашка нарізаної дині містить:

  • Калорії: 54

  • Жир: 0,3 г

  • Натрій: 25 мг

  • Вуглеводи: 13 г

  • Клітковина: 1,4 г

  • Білок: 1,3 г

  • Вітамін С: 58,7 мг (65% від добової норми)

  • Калій: 427 мг (9% від добової норми)

Для більшості людей дині безпечні та корисні, проте деякі групи людей мають обмежити їх споживання:

  • Люди з алергією на дині повинні уникати цих фруктів

  • Людям із синдромом подразненого кишківника (СПК) слід бути обережними, тому що деякі дині можуть містити вуглеводи FODMAP, що спричиняють дискомфорт

  • Люди, які контролюють рівень цукру в крові, мають бути уважними, оскільки дині містять натуральні цукри. Рекомендується вживати їх у помірних кількостях і поєднувати з білковими або жировими продуктами

Раніше ми писали про те, що не можна їсти з кавунами та динями. Більше про це читайте у новині.

Джерело матеріала
loader