/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Fc9f74b609a1c4bbcdfc5f4fa340a5f22.jpg)
4 причини, чому каламутніє розсіл в огірках: як уникнути такої проблеми
Ви дізнаєтеся:
Існують різні способи консервації огірків та інших овочів, але найпоширеніші з-поміж усіх – це маринування і ферментація.
На YouTube-каналі Clean Food Living розповіли, чим відрізняються такі способи консервування огірків, як маринування і ферментація, і яким повинен бути розсіл у кожному з цих випадків.
Мариновані овочі готуються для тривалого зберігання при кімнатній температурі, наприклад, у коморі чи на полиці продуктового магазину. Їх готують до цього тривалого зберігання за допомогою стерилізації при високій температурі. Стерилізація при високій температурі також відома як пастеризація. Тож пастеризація вбиває всі бактерії – і корисні, такі як пробіотики, і шкідливі.
За допомогою такої обробки вбиваються усі бактерії, що робить можливим у подальшому зберігати таку банку з огірками досить довго навіть за кімнатної температури, і їм не знадобиться охолодження, аж поки ці банки не відкриють.
А такий спосіб консервування огірків, як ферментація, суттєво відрізняється. Ферментовані овочі не можна зберігати тривалий час за кімнатної температури. Під час цього процесу овочі проходять процес ферментації за кімнатної температури від трьох до десяти днів. Але після цього трьох-десятиденного періоду їх поміщають у холодильник для тривалого зберігання.
"Тож, незалежно від того, чи це ферментовані овочі, чи мариновані овочі, якщо кожен з них правильно приготований, ферментований овоч буде довгостроково стабільним у холодильнику, тоді як маринований овоч буде довгостроково стабільним і без холодильник", – зазначила авторка відео.
Яким повинен бути розсіл
Розсіл – тобто рідина, у якій зберігаються консервовані овочі – у ферментованих і маринованих овочах відрізняється.
При маринуванні розсіл виготовляється з води, оцту та солі, які змішуються в певному співвідношенні. Оскільки оцет вбиває усі бактерії під час приготування, то розсіл повинен виходити майже прозорим – це буде свідчити про те, що мариновані огірки приготовлені правильно і зможуть тривалий час зберігатися.
При ферментації розсіл складається лише з двох речовин – води та солі, також приготованих у певному співвідношенні. Але там немає оцту та цукру. Розсіл у такому разі не нагрівається і не пастеризується. При кімнатній температурі його виливають на овочі в банці, і овочі залишаються сирими. Солоний розсіл сприяє розвитку лактобактерій, також відомих як пробіотики, і він корисний.
"Отже, з маринуванням, якщо все зроблено правильно з пастеризацією та консервуванням у розсолі, ви отримаєте безпечну їжу для вживання. І з ферментацією, якщо все зроблено правильно, ви також отримаєте безпечну їжу. Але, як бачите, приготування та розсіл кожного з них дуже відрізняються один від одного", – зазначила авторка відео.
Якщо ж в маринованих огірках розсіл помутнів, це вже не є нормою.
Чому каламутніє розсіл в огірках
Є кілька причин, через які розсіл в огірках може стати каламутним:
Якщо ви бачите в банці з каламутним розсолом ще й плівку і слиз, а від огірків відчувається неприємний запах, краще не вживати такі огірки, а викинути їх, адже такі ознаки вказують на псування продукту.
Що робити, щоб не мутнів розсіл у майбутньому
Для того, щоб у майбутньому запобігти такій проблемі, краще дотримуватися таких кроків:
Дивіться відео про те, у чому різниця між маринованими і ферментованими огірками і чому каламутніє розсіл в огірках:
Вас також може зацікавити:

