З чого насправді виготовляють кукурудзяні палички та чи можна їх давати дитині
З чого насправді виготовляють кукурудзяні палички та чи можна їх давати дитині

З чого насправді виготовляють кукурудзяні палички та чи можна їх давати дитині

В Україні кукурудзяні палички є популярним снеком, особливо серед дітей. Їх із задоволенням їдять як удома, так і в дорозі. Проте не всі замислюються, як саме виготовляють ці хрусткі солодощі, пише "ТСН".

Як роблять кукурудзяні палички

Основою для виробництва кукурудзяних паличок служить кукурудзяне борошно або крохмаль . Спочатку відбирають якісні кукурудзяні качани, ретельно їх миють і сушать. Потім зерно подрібнюється на порошок на спеціальних млинах. Отримане борошно змішують з іншими компонентами, формують тісто і випікають - так з'являються знайомі палички.

Для смаку до складу часто додають цукор, сіль, ваніль, какао, ароматизатори, барвники та консерванти. Іноді використовуються спеції – часник, паприка та інші – для надання нових смакових відтінків. Деякі виробники збагачують склад молоком, яєчним порошком, вітамінами та мінералами, щоб зробити продукт поживнішим і кориснішим.

Виробництво кукурудзяних паличок
Фото из открытых источников

Історія появи кукурудзяних паличок

Перші аналоги кукурудзяних паличок з'явилися торік у США наприкінці ХІХ століття. У санаторії "Батл-Крік" два брати - лікар Джон Харві Келлог та його брат Вілл Кіт Келлог - намагалися створити страву на основі кукурудзяного борошна. Спроба вийшла невдалою, маса вийшла надто рідкою. Однак, змінивши підхід, вони отримали легкі кукурудзяні пластівці, які пізніше обсмажили в олії і запропонували постояльцям продукт припав до смаку.

З розвитком технологій у харчовій промисловості було впроваджено метод екструзії — видавлювання тіста через формуючі отвори. Завдяки цьому кукурудзяні пластівці трансформувалися у палички.

В Україні виробництво кукурудзяних паличок розпочалося у 1963 році на Дніпропетровському комбінаті харчових концентратів за технологією, розробленою В.В. Я. Крикуновим.

Виробництво кукурудзяних паличок
Фото из открытых источников

Чи можна давати кукурудзяні палички дітям?

Незважаючи на популярність, кукурудзяні палички не завжди безпечні для дітей . Вони містяться близько 25% цукру, а сама кукурудза в переробленому вигляді може погано засвоюватися дитячим організмом. Надлишок вуглеводів може порушувати роботу шлунково-кишкового тракту та сприяти ожирінню.

Також до складу часто входять замінники цукру, консерванти, ароматизатори та емульгатори - все це збільшує ризик алергій і, за деякими даними, може бути пов'язане з серйозними захворюваннями.

Користь та шкода

До позитивних сторін можна віднести високу калорійність та швидку енерговіддачу за рахунок вмісту глюкози. Але дієтологи не рекомендують кукурудзяні палички дітям, вагітним, жінкам, що годують, літнім людям і тим, хто страждає від діабету, порушень роботи кишечника, ожиріння та алергій.

Джерело матеріала
loader