Чи можна їсти насіння льону щодня: яка користь від вживання цього популярного суперфуду
Чи можна їсти насіння льону щодня: яка користь від вживання цього популярного суперфуду

Чи можна їсти насіння льону щодня: яка користь від вживання цього популярного суперфуду

Що дає льон організму / © Pixabay

В чому користь насіння льону і чи дійсно його потрібно їсти щодня?

Сприяння здоровому травленню та мікрофлорі кишківника

Всього 2 ст. ложки меленого насіння льону здатні забезпечити організм близько 4 грамами клітковини. Приблизно стільки ж міститься в кружці приготованої капусти. При цьому, основна частина цієї клітковини — розчинна. Тобто, вона затримує вологу в кишечнику, полегшуючи природне виведення відходів. Додатково ця клітковина є джерелом живлення для корисних мікроорганізмів, що підтримують баланс мікробіому та загальне здоров’я травної системи.

Зміцнення серцево-судинної системи

Насіння льону вважається одним із найпотужніших рослинних джерел омега-3 жирних кислот, зокрема альфа-ліноленової кислоти (АЛК). Всього 1 ст. ложка містить приблизно 2,3 грама АЛК, що навіть перевищує рекомендовану денну норму. Завдяки цим корисним жирам відбувається зниження рівня шкідливого холестерину (ЛПНЩ), зменшується окислювальний стрес і відбувається запобігання утворення атеросклеротичних бляшок, що підтримує здоров’я судин і серця.

Нормалізація артеріального тиск

За даними понад 30 наукових досліджень вчені дійшли висновку, що систематичне вживання насіння льону сприяє зниженню як верхнього (систолічного), так і нижнього (діастолічного) тиску. Такий позитивний вплив зумовлений унікальним поєднанням розчинної клітковини, лігнанів і омега-3 жирних кислот, які підвищують гнучкість судинних стінок, покращують кровотік і зменшують запальні процеси в організмі.

Стабілізація рівня цукру в крові

В насіння льону міститься велику кількість клітковини, яка сповільнює розщеплення і всмоктування вуглеводів, чим і запобігає різкі коливанням рівня глюкози. Це особливо корисно для людей із підвищеною чутливістю до коливань інсуліну або предіабетом. А ще, у процесі ферментації клітковини в кишківнику утворюються коротколанцюгові жирні кислоти, які позитивно впливають на обмін речовин і сприяють нормальному функціонуванню шлунково-кишкового тракту.

Зменшення ймовірності розвитку раку

В насіння льону містяться лігнани, які є природними сполуками з антиоксидантними та фітоестрогенними властивостями. Вони здатні гальмувати ріст злоякісних клітин і активізувати механізми їх природного знищення. Наукові дослідження вказують, що існує зв’язок між регулярним споживанням льону та зниженим ризиком розвитку деяких видів раку, зокрема молочної залози та передміхурової залози.

Джерело матеріала
loader
loader