/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F30603b416a88a2d7ca2cb0a1ba03bb10.jpg)
Експерти назвали найкориснішу зелень для вашого організму: посунула з топу навіть капусту кале
Найкорисніша зелень для організму / © Pixabay
Центр контролю і профілактики захворювань (CDC) оцінює овочі та зелень за показником поживної цінності, базуючись на концентрації важливих вітамінів і мінералів. Звичні фаворити, такі як капуста кале, шпинат, мангольд і листя буряка, отримують бали в районі 80. Але єдиний овоч, що заслужив ідеальний бал 100 — це крес-салат.
Що таке крес-салат? Ця листова зелень належить до родини капустяних і росте у прісній воді — у струмках та ставках. Він близький родич капусти, кейлу, редиски та гірчиці. Його наукова назва — Nasturtium officinale.
Крес-салат має гострий, перцевий смак — майже як поєднання руколи з хріном. Компанія B&W Quality Growers повідомляє, що крес-салат їли понад три тисячі років. Він був основним інгредієнтом у древніх грецькій, перській та римській цивілізаціях. Цей гострий овоч навіть був у меню на першому Дні подяки.
Через свою поширеність у вологих помірних умовах у деяких регіонах крес-салат вважають бур’яном. Проте його стабільна наявність також робить його надійним і багатим на поживні ечовини джерелом їжі. За даними BBC, протягом тисячоліть його вживали в медичних цілях по всій Європі та Азії.
Крес-салат має багато корисних властивостей для здоров’я, каже доктор Емі Лі, керівниця відділу харчування в Nucific. Він містить багато вітаміну А і калію, навіть більше, ніж звичайний салат. І на додачу, крес-салат містить більше вітаміну С, ніж апельсин.
Молоді паростки мають більш м’який смак і ніжні, порожнисті стебла. Це робить їх ідеальними для вживання в сирому вигляді — наприклад, додавання до салатів або як прикраса для страв, подібно до петрушки чи кінзи. Зрілий крес-салат набуває набагато більш інтенсивного та перцевого смаку. Стебла також стають більш жорсткими та волокнистими, тому їх слід попередньо приготувати, щоб зробити більш приємними на смак.
