/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F6744c17ffa0ed48229caf0308d3e3278.png)
Дешевше їмо, дорожче платимо: чому продукти для бідних стали розкішшю
У 2025 році українці витрачають на їжу ледь не половину бюджету.
Продукти здорожчали в середньому на 20%, але найдешевші – найбільше, пише Українське Радіо.
Такі висновки озвучив експерт Олег Пендзин із "Економічного дискусійного клубу". За його словами, "дешеві продукти здорожчали більше, ніж дорогі, бо на них різко виріс попит". Причина проста – більшість українців почали масово економити, а середній клас потягнувся до хліба й картоплі, де й без того було не проштовхнутися.
Пендзин пояснює, що європейці витрачають на їжу 12-18% доходу, а українці – близько 40%. Усе через податки та відсутність державної підтримки. В ЄС продукти мають ПДВ 4-5%, а в Україні – 20%. Там фермерам доплачують, у нас – ні. Тому продукт коштує дорожче.
За даними опитувань, 46% українців вже шукають найдешевші товари, навіть низької якості. На тлі зменшення попиту на м’ясо й молочку, саме найдоступніші продукти подорожчали найбільше.
У всьому винна росія. Вона ще у 2014 році напала на Україну, коли ми тільки почали відбудовуватись після розвалу СРСР. Через війну держава змушена витрачати ресурси на захист, а не на підтримку аграріїв і зниження цін. Тому важливо донатити та волонтерити.
Раніше ми повідомляли, "космічні" ціни взяли зворотний курс: які фрукти дешевшають у супермаркетах?
Торішні овочі вже не по кишені: що з цінами на буряк, картоплю та цибулю - детальніше на Знай.ua.

