/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F457%2Fe38b102760aefaef2e392fc8ee4e870d.jpg)
Забудьте про дієти без жиру, все вирішує рівень глюкози
Американські вчені перевернули уявлення про боротьбу з підвищеним рівнем “поганого” холестерину. Згідно з новим дослідженням, ключовим фактором розвитку серцево-судинних захворювань є не насичені жири, а вуглеводи, зокрема цукор.
Упродовж десятиліть людям з високим холестерином радили уникати жирної їжі. Проте нові наукові дані свідчать: проблема криється у підвищеному рівні глюкози, який провокує запалення, інсулінорезистентність та зростання холестерину. “Більше 80 років пацієнтам із гіперхолестеринемією рекомендували обмежити насичені жири. Наше дослідження доводить, що серцю більше шкодить саме цукор”, — каже професор-кардіолог Девід Даймонд.Це хвороба, за якої рівень холестерину у крові в 2–4 рази перевищує норму. Вона є основною причиною розвитку атеросклерозу — стану, коли с удини “забиваються” бляшками і втрачають еластичність, що може призвести до інфарктів або інсультів.
Дослідники рекомендують дієту з низьким вмістом вуглеводів, особливо простих (як-от цукор, білий хліб, картопля), і радять фокусуватися на білках, овочах і здорових жирах. Такий підхід є ефективним для людей з ожирінням, діабетом, гіпертонією і високим ризиком серцевих хвороб.

