/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F29843e152fc4c5036265b28954278220.jpg)
"Окрошки в нас ніколи не було" - три холодні страви, які заміняють її влітку на думку Клопотенка
У спекотну погоду хочеться чогось легкого й освіжаючого.Шеф-кухар і ресторатор Євген Клопотенко поділився в Instagram добіркою українських страв, які чудово замінять звичну окрошку."Окрошки в нас ніколи не було. Мені подобаються інші страви, українські" - каже Євген Клопотенко.На першому місці - холодник, який ще має назву "бурячанка". Страва складається з буряка, яйця, огірка, зелені і кефіру і, до речі, є альтернативою борщу влітку.Рятує влітку і холодний борщ з квасу, огірків та щавлю.Наостанок Клопотенко порадив приготувати киселицю - страву з печеної картоплі і редьки.Водночас підписники зауважили, що окрошка - українська страва. і радять звернутися до сайту "Автентична Україна", який створений Міністерством культури та інформаційної політики України.Цитата звідти: "Окрошка - традиційний холодний суп, що готують переважно на Сході України.Походження окрошки - відкрите питання, бо достовірних історичних відомостей з цього приводу не збереглося. Однак більшість істориків пов'язують виникнення окрошки із… хрещенням Київської Русі. Згідно до літописів, після акту хрещення князь Володимир наказав роздати селянам "їжу, мед і квас". Імовірно, після цього квас став поширеним серед простих людей. Разом з чорним хлібом та зеленою цибулею він став основою для холодного супу".

