Іспанські археологи із Середземноморського інституту передових досліджень (IMEDEA) на Майорці вивчили вигрібну яму біля кіоска з вуличною їжею часів Римської імперії. Так вони з’ясували, що древні римляни їли співочих дроздів Turdus philomelos, коли хотіли швидко перекусити, пише Live Science.
Археолог, постдоктор IMEDEA Алехандро Валенсуела (Alejandro Valenzuela) нещодавно опублікував наукову статтю про цю дослідницьку роботу у спеціалізованому журналі International Journal of Osteoarchaeology. Розкопки проводилися на руїнах, які зосталися від древнєримського міста Pollentia. Його заснували після того, як римляни завоювали Балеарські острови у 123 році до нашої ери. Місто розрослося навколо порту. Тут був форум, храми, кладовища та мережа магазинів.
Кістки співочих дроздів дослідники знайшли у вигрібній ямі, в яку скидала відходи невеличка крамниця-popina. Такі заклади торгували вуличною їжею та вином. Археологи навіть знайшли шість великих амфор, вбудованих у стільницю.
Вигрібна яма, яку вчені розкопали, мала глибину приблизно 4 метри і її по вінця переповнювало сміття. Зокрема, розбита кераміка, кістки риб, ссавців і птахів. Вигрібною ямою користувалися між 10 роком до н.е. та 30 роком н.е.
Кісток співочих дроздів було більше, ніж будь-якого іншого виду птахів. Ґрунтуючись на знахідках, Валенсуела відтворив спосіб приготування. Із пташиною тушки брали лише м’ясисту частину - грудку. Її розпющували, щоб було зручно готувати на грилі або на сковороді.
“Виходячи із місцевих кулінарних традицій тут, на Майорці, де співочих дроздів досі іноді вживають у їжу, я можу сказати з власного досвіду, що вони смакують більше як перепілки, а не як курка”, — додав Алехандро Валенсуела.
Подавали дроздів, судячи з кераміки, на тарілках, які час від часу розбивалися і так потрапляли на смітник. Але археолог припускає, що для покупців, які хотіли їсти смаженого дрозда на ходу, був варіант приготування на шпажках або паличках.
Щоб заробити грошей у ті часи, мисливці ловили дроздів сітками або пастками. Опісля продавали в’язанки тушок у точки з вуличною їжею. А там уже пташок патрали, розбирали і смажили.
Окрім дроздів, великою популярністю у римляни користувалися кури Gallus gallus та кролики Oryctolagus cuniculus. Їх теж їли у великих кількостях і вони були у меню таверни, яку дослідили археологи. Вулична їжа була фундаментальним компонентом міського життя, пише Валенсуела у науковій статті.
Археологія часом дозволяє доволі детально відновити події минулого. Так, в Ірані двоє науковців з’ясували причину смерті юної дівчини, якій ще не було 20-и. Вона загинула 6200 років тому, але вчені змогли пояснити, як, коли і чому це сталося.