/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F548611631526d4b575b7bf742b5506f3.jpg)
3 мільйони доларів і більше: в Україні інвестують у нові заводи з виробництва борошна та круп
Переробка зерна набирає оборотів
Про це повідомив директор спілки "Борошномели України" Родіон Рибчинський в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", передає 24 Канал. За його словами, на заході країни вже будується млин із виробництва борошна з твердих сортів пшениці потужністю до 150 тонн на добу.
На наступному етапі виробництво буде доповнене лінією з виготовлення макаронів. У Полтавській області ж готується до запуску крупозавод, здатний переробляти до 100 тонн сировини щодоби.
Рибчинський підкреслив, що в борошномельному секторі залишаються перспективні ніші, зокрема – при наявності сталих каналів збуту.
"Головне – це торгівельні умови. Якщо є покупець, можна запускати нові млини чи крупозаводи", – зазначив він.
Які суми інвестицій
Він також нагадав, що переробка зерна – це не лише класичне борошно й крупи. Сегмент включає ширший асортимент продукції: сухі сніданки, енергетичні батончики, крохмаль, суху клейковину, ферменти на основі зернової сировини тощо.
За оцінками експерта, вартість будівництва млина або крупозаводу в Україні стартує від 3 мільйонів доларів. Утім, є приклади значно більших інвестицій – до 15 мільйонів доларів. Ці суми охоплюють витрати на основні фонди: обладнання, будівлі, але не враховують оборотний капітал, який може сягати ще 50% вартості проєкту.
"Щоб запустити такий бізнес, потрібно закупити сировину, активно виходити на ринок, вкладатись у маркетинг", – пояснив Рибчинський.
У березні цього року в Миргородському районі на Полтавщині вже почав роботу новий завод з переробки зернових і бобових культур Yednist' Food, який входить до виробничих активів групи компаній Yednist' Group.

