/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F69%2Fba8e5e146581812e9db722e3a448a93c.jpg)
Український ринок гороху ризикує зіткнутися з нестачею продукції через зростання попиту
На внутрішньому ринку гороху наразі спостерігається зниження цін — перед стартом нового сезону котирування просідають у межах кількох відсотків. Водночас усе більше трейдерів вперше переключають увагу на цю культуру. В результаті попит на горох нового врожаю може різко зрости в середині літа, а разом із ним і ціна.
Про це повідомляють в аналітичному департаменті сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах ВАР.
«Зараз спостерігаємо незначне зниження вартості гороху перед початком сезону. Теоретично, ціни можуть ще просісти до 13 500–14 000 грн/т. Але водночас багато трейдерів, які раніше взагалі не працювали з горохом, починають активно включатися в закупівлі. Нішеві культури зазвичай дають хорошу маржу, особливо на експорті. Це мотивує ринок», - зазначають аналітики.
У 2025 році посівні площі під горохом зросли. Якщо торік українські аграрії засіяли ним 212 тис. га, то цього року — понад 250 тис. га. Однак навіть ці обсяги залишаються відносно невеликими порівняно з іншими культурами. Водночас важливим фактором залишається відкриття китайського ринку: попит із боку КНР може швидко поглинути весь додатковий обсяг виробництва.
«Ми маємо певний приріст посівних площ, але це не мільйони гектарів. Китай відкрив свій ринок, і значна частина гороху, ймовірно, піде саме туди. Тобто додаткові 40 тис. га посівних площ гороху — це не такий вже великий ресурс. У такій ситуації цілком можливий дефіцит — попиту буде більше, ніж пропозиції», - вважають у ПУСК.
Після короткострокового спаду, ціни на горох можуть стабілізуватися, а в середині липня-серпня — піти вгору. Схожа ситуація вже відбувалося торік, коли ціна замість очікуваного зниження навпаки почала зростати.
«Ринок гороху може знову побачити рівні 15 000–16 000 грн/т. Все залежатиме від логістики, погодних умов і темпів виходу китайського імпорту», — резюмують експерти.

