Ідеальне тісто на всі випадки життя: 5 рецептів від гуру кулінарії
Ідеальне тісто на всі випадки життя: 5 рецептів від гуру кулінарії

Ідеальне тісто на всі випадки життя: 5 рецептів від гуру кулінарії

Літо — пора, коли торти, пироги та кіші дуже актуальні. Головний секрет успіху — знайти ідеальний рецепт тіста для основи, щоб воно було смачним, буквально тануло в роті та добре тримало форму. Експертка зі швидкої та смачної їжі, амбасадорка проєкту Джеймі Олівера в Україні Дар'я Дорошкевич запропонувала одразу п'ять рецептів тіста, кожен з яких стане справжньою паличкою-виручалочкою.

Кожним із них вона поділилася в Instagram.

Класичне тісто для тартів

Інгредієнти:

  • борошно — 200 г;
  • охолоджене вершкове масло — 100 г;
  • яйця — 1 шт;
  • цукор — 50 г;
  • дрібка солі.

Це тісто абсолютно універсальне і підходить не тільки для тартів, печива і пирогів з будь-якою начинкою, крім ягідних.

Тісто з цільнозернового борошна

Інгредієнти:

  • пшеничне борошно — 100 г;
  • цільнозернове борошно — 100 г;
  • охолоджене вершкове масло — 120 г;
  • коричневий цукор — 2 ст. л;
  • дуже холодна вода — 1-2 ст. л;
  • дрібка солі.

Як будь-яка цільнозернова випічка, це тісто трохи грубіше, тому добре підходить для солоних тартів.

Сиркове пісочне тісто

Інгредієнти:

  • борошно — 180 г;
  • сир (5%) — 100 г;
  • охолоджене вершкове масло — 100 г;
  • цукор — 2 ст. л;
  • дрібка солі.

Розкачайте це тісто, викладіть у форму і відправте в духовку. Далі наповнюйте вже готовими начинками, краще — солодкими. Це тісто для рогаликів, адаптоване під тарти.

Пісочне тісто з вівсянкою та корицею

Інгредієнти:

  • борошно — 200 г;
  • вівсяні пластівці швидкого приготування — 40 г;
  • охолоджене вершкове масло — 180 г;
  • цукор — 50 г;
  • кориця — 1/2 ч. л;
  • дрібка солі.

Тіста, яке виходить із цих інгредієнтів, вистачає і на основу, і на присипку. Воно підходить для солодких начинок, наприклад до ревеню чи полуниці. Бонус цього тіста в тому, що його не потрібно розкачувати.

Пісочне тісто з мигдалем і кокосовою олією

Інгредієнти:

  • борошно — 100 г;
  • мигдальне борошно — 50 г;
  • кокосова олія — 60 г;
  • мед — 2 ст. л;
  • холодна вода — 1-2 ст. л;
  • дрібка солі.

Це тісто ідеально підходить для тих, хто не вживає молочні продукти та цукор. Мед можна замінити сиропом агави. Воно підходить як для солодких, так і для солоних тартів.

Як готувати тісто

Змішати всі інгредієнти, додати олію, перетерти в крихту або подрібнити в блендері до утворення крихти. Далі додати яйце або воду, якщо вони є в рецепті.

Усі види тіста, крім пісочного тіста з додаванням вівсянки, після приготування відправити в холодильник на годину.

Далі розкачати його за розміром форми і готувати далі залежно від рецепта та начинки.

Якщо використовується тісто з вівсянкою, спочатку пальцями треба сформувати основу для тарта чи пирога, а потім теж відправити в холодильник. Після цього додати начинку.

Час випікання залежить від начинки. У середньому це 40-50 хвилин за температури 180-185 градусів.

Раніше Фокус писав, що:

  • Зелена цибуля є ідеальним інгредієнтом для приготування дієтичних оладок.
  • Ідеальне тісто на вареники: як його приготувати.

Ми також розповідали про рецепт лінивих біляшів.

Джерело матеріала
loader