Швидко, дешево і смертельно небезпечно: вчені розповіли про небезпеку ультрапереробленої їжі
Швидко, дешево і смертельно небезпечно: вчені розповіли про небезпеку ультрапереробленої їжі

Швидко, дешево і смертельно небезпечно: вчені розповіли про небезпеку ультрапереробленої їжі

У світі, де продуктові прилавки рясніють різнокольоровими упаковками, а мережі фастфуду сяють, як маяки, на кожній вулиці, вчені виявили нову приховану небезпеку. За яскравим маркетингом таїться щось набагато моторошніше — те, що може обірвати наше життя завчасно, і мешкає воно в ультрапереробленій їжі.

Про це пише UPI.

Нещодавнє дослідження, проведене під керівництвом Едуардо А. Ф. Нільсона з Університету Сан-Паулу та опубліковане в American Journal of Preventative Medicine, малює похмуру картину: у період із 2017 до 2018 року понад 124 000 передчасних смертей тільки у США були пов'язані з вживанням ультраперероблених продуктів (UPF).

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Нільсон і його бразильська дослідницька група розширили своє дослідження за межі США, проаналізувавши дані ще з семи країн. Їхні результати свідчать про тривожну глобальну закономірність: у Бразилії зареєстровано понад 25 000 ранніх смертей, у Великій Британії та Мексиці — понад 17 000, а в таких країнах, як Канада, Австралія, Колумбія та Чилі, в аналогічні періоди також спостерігали тисячі смертей, яким можна було запобігти, борючись із нездоровим харчуванням.

Важливо Епідемія зменшення щелеп: учені виявили серйозну небезпеку шкідливої їжі

Ультраперероблені продукти, згідно з системою класифікації NOVA, — це не тільки фастфуд і солодкі закуски, а й будь-які продукти, що складаються з інгредієнтів, які зазвичай не зустрічаються на домашній кухні: консервантів, емульгаторів, штучних підсолоджувачів і гідрогенізованих олій, зокрема.

У цю категорію потрапляють такі популярні продукти:

  • газована вода;
  • упаковані солодощі;
  • заморожені піци;
  • курячі нагетси;

Занепокоєння викликають не тільки самі добавки: сукупний ефект споживання великої кількості цукру, жиру і солі чітко пов'язаний з підвищеним ризиком ожиріння, серцево-судинних захворювань, діабету, раку і навіть психічних розладів, таких як депресія.

Насторожує вчених і той факт, що до 2018 року в країнах із високим рівнем доходу, як-от США, Канада і Велика Британія, на частку ультраперероблених продуктів уже припадало більше половини загальної кількості споживаних калорій, а країни із середнім рівнем доходу, як-от Бразилія і Мексика, сильно відставали від них.

Це зрушення відображає ширшу глобальну тенденцію, зумовлену сучасними системами харчування, які роблять ці продукти дешевшими і доступнішими, ніж будь-коли раніше.

Команда Нільсона використовувала модель порівняльної оцінки ризиків, що об'єднує міжнародні дослідження і дані зі звіту "Глобальний тягар хвороб", щоб оцінити, що споживання UPF відповідальне за від 4 до 14% усіх передчасних смертей залежно від дієтичних звичок країни.

Хоча Сполучені Штати, як і раніше, посідають перше місце за кількістю смертей, пов'язаних із використанням UPF, Нільсон зазначає, що такі тенденції в країні почали сходити нанівець. Навпаки, у країнах із середнім рівнем доходу спостерігається стійке і тривожне зростання споживання подібної їжі.

Так, дослідження вже показували, що у Великій Британії ультраперероблені продукти становлять майже 57% середньостатистичного раціону, що є одним із найвищих показників у світі, і це яскраве нагадування про те, наскільки глибоко ці продукти увійшли в повсякденне життя.

Раніше Фокус писав про новий простий спосіб накачати м'язи рук всього за 3 секунди 3 рази на тиждень. Вчені вважають, що часті, але короткі тренування, принесуть більше ефекту, ніж рідкісні, але тривалі.

Також Фокус писав про те, який місяць найкраще підійде для ефективного старту дієти. Результати показали, що найкращий період для початку — аж ніяк не сонячне літо.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
Здоров'я смерть дослідження продукти наука
Джерело матеріала
loader
loader