/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F06f3a293e0430307a8237647282cca21.jpg)
Найкорисніші продукти для мозку, які попереджують ризик появи інсульту та хвороби Альцгеймера
Чарівної таблетки для здоров'я мозку не існує.Краще приділяти увагу харчовим звичкам і частіше вибирати прості, необроблені продукти.Відмова від цукру, перероблених напівфабрикатів і фастфуду - це вже великий крок до ментального благополуччя, розповідає завідувач відділення неврології в лікарні імені Лангона при Нью-Йоркському університетілікар Аарон Лорд в інтерв'ю Business Insider."Мозок - один із найбільш енергоємних органів. Він споживає близько 25% усієї крові, що циркулює в організмі. І якщо харчування несприятливо впливає на інші системи, не дивно, що воно позначається і на роботі мозку", - каже невролог.Збалансований раціон може значно знизити ризик вікових порушень пам'яті, інсульту та хвороби Альцгеймера. Лікар називає найкорисніші продукти для здоров'я мозку.Близько двох третин продуктового кошика Лорда займають свіжі овочі та фрукти. Ягоди, особливо чорницю і полуницю, він вважає одним з головних джерел антиоксидантів, здатних захищати мозок від передчасного старіння. Цитрусові, такі як апельсини і грейпфрути, насичують організм вітаміном С, що зміцнює нейрони і бореться з окислювальним стресом.Селера, морква, гриби, цибуля, часник і бок-чой - базовий набір овочів у будинку невролога. Вони забезпечують організм калієм, фолієвою кислотою, вітамінами групи B і D. Регулярне вживання цих продуктів сприяє поліпшенню кровообігу і знижує запалення.Хоча технічно це не зерно, кіноа часто використовується як корисна заміна макаронів і білого рису. Вона містить якісні вуглеводи, білки і клітковину, допомагаючи стабілізувати рівень цукру і забезпечуючи тривале насичення.Ферментована соєва паста, з якої можна готувати супи та маринади, багата на пробіотики. Місо підтримує здоров'я кишківника, але ж саме в шлунково-кишковому тракті виробляється значна частина нейромедіаторів, що впливають на настрій, увагу і пам'ять.Куркума - одна з улюблених спецій Лорда, відома своїми протизапальними властивостями. У поєднанні з чорним перцем, вона засвоюється особливо добре. Також у раціон лікаря часто входить свіжа петрушка - джерело антиоксидантів і освіжаючий компонент для супів і салатів.Один з небагатьох покупних продуктів, який Лорд завжди тримає під рукою. Олія першого холодного віджиму - це джерело ненасичених жирів, що підтримують здоров'я судин і поліпшують роботу мозку. Вона універсальна і підходить як для заправки салатів, так і для смаження.Для перекусів між основними прийомами їжі Лорд обирає мигдаль, фісташки та волоські горіхи. Вони багаті на омега-3 жирні кислоти і вітаміни, що сприяють зміцненню клітинних оболонок і поліпшенню концентрації.Фільтрована кава допомагає боротися із запаленням і забезпечує організм антиоксидантами. Чай, особливо зелений, містить флаваноли - речовини, що підтримують здоров'я мозку. Головне, за словами лікаря, - уникати солодких добавок та ароматизованих сиропів.Замість чипсів і крекерів лікар радить готувати попкорн удома - з оливковою олією, дрібкою солі та харчовими дріжджами. Виходить смачний і корисний перекус, багатий вітамінами групи B і білком.Здоров'я мозку - це результат не єдиного суперпродукту, а сукупність постійних, розумних рішень."Те, як ви отримуєте калорії, дійсно має значення. Їжа впливає на мозок не тільки в довгостроковій, а й у короткостроковій перспективі. Навіть ваші поточні когнітивні здібності можуть залежати від того, що ви їсте щодня", - підкреслює фахівець.
