Як обрати шоколад, який не зашкодить здоров'ю: поради нутриціолога
Як обрати шоколад, який не зашкодить здоров'ю: поради нутриціолога

Як обрати шоколад, який не зашкодить здоров'ю: поради нутриціолога

Шоколад — один із найпопулярніших смаколиків, та не всі його види однаково безпечні для здоров’я.

Як знайти серед сотень упаковок на полицях справді якісний продукт — пояснила нутриціолог Людмила Матішинець.

Який вміст какао вважається корисним.

Оптимальна користь для здоров’я починається зі 70% какао — саме така концентрація забезпечує наявність флавоноїдів, які діють як антиоксиданти, покращують стан судин і зменшують запалення.

85% какао — містить ще більше корисних речовин і менше цукру.

99% какао — майже не містить цукру, але має гіркий смак, який не всім до вподоби.

Скільки чорного шоколаду можна їсти.

Фахівці радять вживати 20–30 г шоколаду з 85% вмістом какао кілька разів на тиждень.

Зокрема, дослідження показали, що щоденне споживання такого шоколаду протягом трьох тижнів:.

знижує рівень негативних емоцій.

покращує мікробіом кишечника.

сприяє кращому психоемоційному стану.

Склад, на який варто звернути увагу.

Корисні інгредієнти:.

какао-маса, какао-масло.

тростинний цукор (в помірній кількості).

натуральна ваніль або екстракт ванілі.

Чого краще уникати:.

пальмова олія, гідрогенізовані жири.

ванілін (синтетичний ароматизатор).

емульгатори типу Е476.

мальтодекстрин, глюкозні сиропи.

Звертайте увагу не лише на відсоток какао — в складі може бути 70% какао, але цукор стоїть першим у списку інгредієнтів, а це означає, що його в складі найбільше.

Ідеально, якщо цукру не більше 20–25 г на 100 г шоколаду, а в списку інгредієнтів він займає третє місце чи нижче.

Що з підсолоджувачами.

Шоколад на основі еритриту, стевії чи алулози може бути гарною альтернативою, якщо ви уникаєте цукру (наприклад, за діабету чи на дієті).

Аспартам і сукралоза — небажані через неоднозначні дослідження щодо їхнього впливу на метаболізм.

Корисні та шкідливі добавки.

Що можна:.

горіхи (мигдаль, фундук, волоські).

ублімовані ягоди.

Чого краще уникати:.

карамель, трюфелі, печиво, маршмелоу.

цукати в сиропі, особливо з глюкозно-фруктозним складом.

Правильний вибір шоколаду — це не тільки про смак, а й про свідомий підхід до харчування.

Раніше ми розповідали, як правильно вживати імбир і навіщо.

Джерело матеріала
loader
loader