Як зварити ідеальні яйця на Великдень: поради кухарів
Як зварити ідеальні яйця на Великдень: поради кухарів

Як зварити ідеальні яйця на Великдень: поради кухарів

Великдень – це свято, яке неможливо уявити без красиво пофарбованих крашанок. Однак перед фарбуванням важливо правильно зварити яйця, щоб вони мали гарний вигляд, добре чистилися і не тріскалися під час приготування.  

Як обрати яйця

Перед варінням потрібно правильно вибрати яйця. Найкраще використовувати яйця, яким уже 5-7 днів, адже дуже свіжі яйця можуть погано чиститися. Щоб перевірити свіжість, треба опустити яйце у воду: свіже ляже на дно, а старіше – підніметься одним кінцем. Якщо яйце спливає – воно зіпсоване.

Ще одним способом є струшування яйця біля вуха. Якщо чутно всередині характерне бовтання, від такого продукту краще відмовитися – яйце несвіже. Одним з показників свіжості продукту також є стан білка: у свіжих яєць він каламутний і непрозорий через наявність вуглекислого газу. З часом цей газ випаровується через пори шкарлупи, і білок стає повністю прозорим, що свідчить про втрату свіжості.

У якій воді варити яйця

За даними кухаря та блогера Олександра Огородніка, яйця потрібно класти у холодну воду.

- Воду  доводимо до легкого кипіння – вона не повинна «бурлити». І головний секрет – додаємо пів чайної ложки соди на літр води. Тоді яйця потім будуть легко чиститись, - розповів Огороднік.

Своєю чергою авторка кулінарного проєкту Picantecooking  Вікторія Попін навпаки рекомендує класти яйця в окріп. Проте наголошує – вони повинні бути «дуже холодними – тільки з холодильника. 

- Це дуже важливо, адже завдяки цьому яйця будуть легко чистити. Якщо опускати холодне яйце у гарячу воду, то саме яйце відходить від мембрани та від шкарлупи. Це допомагає легко їх чистити, - запевняє експертка.  

Одні експерти рекомендують класти яйця у холодну воду, інші - в окріп. Фото: pexels.com

Скільки варити яйця

Як відомо, від часу буде різна консистенція у яйця. Якщо варити 4-5 хвилин,  то у майбутньої крашанки буде рідкий жовток. Після 7-8 хвилин варки жовток буде у напівтвердому стані. Для того ж, щоб жовток повністю затвердів, яйця варять протягом 10-12 хвилин.

Важливо не переварювати яйця, адже це може призвести до появи сіро-зеленого нальоту навколо жовтка.

Як зварити яйця, щоб легко їх пофарбувати

Для фарбування найкраще підходять яйця з білою шкарлупою, оскільки вони краще вбирають натуральні барвники. Щоб фарба лягала рівномірно, перед варінням яйця можна знежирити, протерши їх оцтом або содовим розчином. Також варто варити яйця на середньому вогні, уникаючи інтенсивного кипіння, щоб запобігти появі мікротріщин, які можуть вплинути на якість фарбування. Після варіння охолоджуйте їх у воді кімнатної температури, щоб поступово знизити температуру і зберегти гладкість шкарлупи.

Як зварити яйця, щоб легко їх очистити

Щоб шкаралупа легко знімалася, Огороднік рекомендує відразу злити окріп і обов’язково перекласти яйця у холодну воду. Бажано, щоб вона була з льодом. І залишити на 5 хвилин. Це створить контраст температур, який полегшує очищення.

Теги за темою
Великдень
Джерело матеріала
loader
loader