/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fb3c516ed1f25546fd308334279809eaa.jpg)
В жодному разі не їжте цю рибу зі шкіркою: в ній міститься найбільше ртуті
Про це розповіли в Tasting.
Table, посилаючись на слова відомого кухаря та партнера ресторанів Jack & Charlie’s і Leonetta в Нью-Йорку Еда Коттона.
Коттон зазначає, що шкірка таких риб, як марлін, акула, меч-риба, плиткова риба та королівська макрель, містить дуже багато ртуті, тому її не слід їсти у великих кількостях.
Цей список не є надто великим порівняно з іншими видами риб, і загалом шкіру багатьох інших риб можна їсти.
Однак, за словами Коттона, шкіра цих видів небезпечна для здоров’я, якщо її вживати в великих порціях, тому найкраще просто знімати шкіру перед приготуванням.
Крім того, він радить утриматися від вживання шкірки скату, оскільки вона має гострі шипи ззовні.
Хоча ртуть природно зустрічається в навколишньому середовищі, неорганічна ртуть утворюється, коли вона взаємодіє з іншими речовинами.
Коли ця форма ртуті потрапляє у воду, вона перетворюється на метилртуть, яка є найбільш токсичною.
Метилртуть осідає у фітопланктоні, який поїдають маленькі риби, потім ці риби стають їжею для більших, а ті — для ще більших.
Так відбувається накопичення метилртуті в організмах риб.
Найбільша концентрація цього токсину спостерігається у риб, що перебувають на верхівці харчового ланцюга.
Накопичення метилртуті в організмах риб є причиною того, чому шкіра деяких видів риб небезпечна для споживання в великих кількостях.
Риби, такі як марлін, акула, меч-риба, плиткова риба і королівська макрель, є одними з найбільших у своїй екосистемі, тому в їхній шкірі міститься велика кількість метилртуті.
Споживання надмірної кількості ртуті може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям, зокрема впливати на нервову систему.
Тремор, головний біль і втрата пам’яті — лише деякі з можливих симптомів отруєння ртуттю, не кажучи вже про її вплив на серцево-судинну систему.
Високий рівень ртуті також може зашкодити розвитку ненароджених дітей і маленьких дітей, тому вагітним жінкам радять бути обережними з морепродуктами.
Але це не означає, що потрібно зовсім відмовлятися від шкіри риб.
Ви все ще можете приготувати смачного лосося зі шкірою, оскільки вона є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот і додає смачного аромату.

