/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F74%2Fda372c0276bebeb614dc163e60bbafbc.jpg)
Знайдено простий спосіб видалити мікропластик із питної води
Мікроскопічні фрагменти мікропластику у тривожних кількостях проникають глибоко в наші організми, значною мірою через їжу та напої. У 2024 році вчені знайшли простий і ефективний спосіб видаляти мікропластик з води. Команда з Медичного університету Гуанчжоу та Університету Цзінань у Китаї провела дослідження як на м’якій, так і на жорсткій водопровідній воді (багатшій на мінерали).
«Нано- та мікропластик (NMPs), що потрапляє у водопровідну воду з централізованих систем очищення, викликає дедалі більшу глобальну стурбованість, оскільки становить потенційний ризик для здоров’я людини через споживання води», — пишуть дослідники у своїй роботі.
Як кип’ятіння допомагає позбутися мікропластику
Щоб перевірити ефективність методу, вчені додали у воду нанопластик і мікропластик, потім кип’ятили її та відфільтровували осад. В окремих випадках кип’ятіння та фільтрація видаляли до 90% частинок NMPs, хоча ефективність залежала від типу води.
Просте рішення, доступне кожному
Головна перевага цього методу в тому, що його можна застосовувати вдома, використовуючи звичайний чайник або каструлю.
«Ця проста стратегія кип’ятіння води може «деконтамінувати» NMPs у водопровідній воді та зменшити їхнє потрапляння в організм людини», — зазначає біомедичний інженер Цимінь Ю з Медичного університету Гуанчжоу.
Чому жорстка вода краще очищується від мікропластику?
Виявилося, що кип’ятіння ефективніше у випадку жорсткої води. При нагріванні у ній утворюється накип (карбонат кальцію), який осідає на мікропластику, захоплюючи його у своєрідну кірку.
«Наші результати показали, що ефективність осадження нанопластику зростає зі збільшенням жорсткості води», — пишуть автори дослідження.
Наприклад, при вмісті карбонату кальцію 80 мг/л осаджувалося 34% NMPs, тоді як при 180 мг/л цей показник зростав до 84%, а при 300 мг/л — до 90%. Навіть у м’якій воді кип’ятіння допомагало видалити близько 25% мікропластику.
Як видалити мікропластик після кип’ятіння?
Після кип’ятіння частинки мікропластику, вкриті вапняною кіркою, можна легко відфільтрувати за допомогою сітчастого фільтра, наприклад, звичайного металевого фільтра для чаю.
Чому це важливо?
Попередні дослідження показали, що в питній водопровідній воді містяться частки полістирену, поліетилену, поліпропілену та поліетилентерефталату, які ми щодня споживаємо у різних кількостях. Щоб перевірити метод у найекстремальніших умовах, дослідники додали у воду ще більше нанопластикових частинок — і знову зафіксували значне зменшення їх кількості після кип’ятіння.
«Пиття кип’яченої води може бути ефективною довгостроковою стратегією для зменшення глобального впливу NMPs на людину», — зазначають автори.
Проте вони визнають, що кип’ятіння води є поширеною традицією лише у деяких регіонах світу.
Чи стане кип’ятіння води глобальною практикою?
Дослідники сподіваються, що ця проста практика стане популярнішою, оскільки проблема пластикового забруднення зростає. Хоча точний вплив мікропластику на організм людини ще не до кінця вивчений, відомо, що він може впливати на мікрофлору кишківника та сприяти стійкості бактерій до антибіотиків. Вчені закликають до подальших досліджень, щоб зрозуміти, наскільки кип’ятіння води може допомогти зменшити негативний вплив мікропластику на здоров’я.
«Наші результати підтвердили просту та ефективну стратегію зниження впливу NMPs на людину і заклали основу для масштабніших досліджень», — підсумовують автори. Дослідження опубліковане в журналі Environmental Science&Technology Letters.
