/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fd2f09e28bbdded3861a79bd25001ca59.png)
Чи можна їсти яйця з подвійним жовтком
Подвійний жовток у курячому яйці виникає через аномалію у розвитку яйця.
Краще такі яйця не вживати.
Утворення подвійного жовтка в яйці зазвичай є випадковою подією і не відбувається з кожним яйцем, яке несе курка.
Таке явище може бути пов’язане з різними факторами.
Є низка причин, чому кури несуть яйця з двома жовтками.
Або це хворі птахи, або вже надто дорослі.
Наприклад, курка з хворобами яйцевода може давати продукти з різними порушеннями — викривлені, без шкаралупи, без жовтків або, навпаки, з великою кількістю, з кров’яними включеннями.
А у старої птиці спостерігається зниження тонусу яйцевода, внаслідок чого теж може спостерігатися таке явище.
Буває, що такі яйця дають і молоді курки.
Це може бути пов’язано з гормональними порушеннями, які мають місце на самому початку періоду яйцекладки.
Як тільки курочка вступає у період статевої зрілості, у неї кардинально змінюються умови існування: світловий день стає більшим, корм — поживнішим і ряснішим, в їжу додаються премікси (вітамінно-мінеральні добавки до комбікорму).
Саме через це і може статися збій у овуляції, який і викличе появу яєць, у яких буде по два жовтки.
Також яйця з двома жовтками можуть утворитися, якщо дві дозрілі яйцеклітини пройдуть яйцевивідні шляхи разом — вони просто опиняться в одній оболонці.
Крім того, причиною появи додаткових жовтків можуть стати й неправильні умови утримання курей (багато харчування, тривалий світловий день тощо), гормональні порушення в організмі, збої в процесі овуляції.
Цікавий факт: у багатьох культурах та навіть релігіях подвійний жовток — це знак досить позитивний.
Вважається, що той, кому попалося таке яйце, буде мати вдалий день і йому щаститиме в усьому.
Предки вважали, що це символізує появу близнюків або великого приплоду у тварин.
Більше про це читайте у новині.

