Відкриті консервні банки небезпечно зберігати в холодильнику: вчені розповіли, чому
Відкриті консервні банки небезпечно зберігати в холодильнику: вчені розповіли, чому

Відкриті консервні банки небезпечно зберігати в холодильнику: вчені розповіли, чому

За словами дослідників, зберігання їжі у відкритих консервних банках насправді може бути небезпечним для нашого здоров'я.

Більшість людей на планеті стикалися зі спокусою поставити відкриту банку консервованої квасолі або кукурудзи до холодильника, щоб використати пізніше. Однак учені попереджають, що є вагома причина не робити цього, пише IFLScience.

За даними експертів з Мічиганського університету, найбільшу проблему становить вилуговування металу — процес, під час якого металевий матеріал банки з часом просочується в їжу. Річ у тім, що після відкриття консервної банки її внутрішня частина піддається впливу повітря, а окиснення може прискорити перенесення металів у їжу. Це особливо проблематично для кислих продуктів, таких як консервовані томати, які можуть прискорити руйнування внутрішнього покриття банки, збільшуючи ризик зараження.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

У дослідженні 2019 року вчені виявили, що їжа з консервованих банок не повинна піддаватися тривалому впливу кисню, особливо після розтину — це збільшує вилуговування металів, таких як залізо і цинк, з упаковки в їжу.

Науковці зазначають, все ще немає неспростовних доказів того, що цей процес становить серйозну небезпеку для здоров'я людини, але про небезпеку все одно слід знати. По-перше, важливо розуміти, що людському організму насправді необхідна лише невелика кількість заліза для здорового функціонування. По-друге, навіть якщо вилужені метали не зашкодять здоров'ю людини, вони здатні змінювати смак їжі. Результати дослідження вже показали, що висококислотні продукти можуть вилуговувати метал або металічні присмаки з банок.

Однак це не єдина небезпека. Науковці також попереджають, що в останні десятиліття в консервних банках таїлася ще одна небезпека: бісфенол А (BPA) — промисловий хімікат, який часто використовують для покриття внутрішньої частини банок для запобігання вилуговуванню і псуванню продуктів.

У дослідженні 2020 року вчені виявили, що консерви є поширеним джерелом ВРА і ці хімікати мають негативні наслідки для здоров'я. Наприклад, великі дослідження показали, що BPA може імітувати естроген, взаємодіючи з рецепторами естрогену, що може порушити нормальну гормональну функцію.

Деякі експерти також припускають, що зберігання продуктів у відкритих банках збільшує ризик потрапляння ВРА в їжу. Пізніше вчені також виявили обмежені докази цього.

Як зберігати залишки консерви в холодильнику

За словами дослідників, рішення насправді надзвичайно просте — слід перекласти консерви в чистий герметичний контейнер, а потім прибрати в холодильник. За даними Міністерства сільського господарства США, невикористані продукти з металу можна зберігати в холодильнику, але їх необхідно перекласти в "харчовий скляний або пластиковий контейнер" і використати протягом чотирьох днів.

Раніше Фокус писав про консервацію віком 830 млн років: у сольових відкладеннях знайдено стародавні мікроорганізми.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.

Теги за темою
Здоров'я дослідження вчені продукти
Джерело матеріала
loader
loader