/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F31b368e6126f1b006d225296716d1057.jpg)
Декарбонізація — це поле можливостей, або Чому аграрний бізнес думає про вуглець
Аграрний сектор України є суттєвим джерелом викидів парникових газів, посідаючи друге після енергетики місце з часткою в 28% від усіх національних викидів. Причому забруднення спричиняє не лише тваринництво, а й рослинництво, зокрема найбільше викидів від обробітку ґрунту, застосування азотних добрив, управління пожнивними рештками, витрат палива, споживання електроенергії.
З іншого боку, сільськогосподарське виробництво надчутливе до змін клімату, що з року в рік стають більш екстремальними. Частота надзвичайних погодних умов в Україні збільшується. За прогнозами, вона зростатиме з 3 до 4 років у межах 5-річного сезону. Прикладом є минулорічні засухи.
Усвідомлення цих факторів і готовність змінювати підходи виробництва до більш екологічних дуже важливі для розвитку агробізнесу. Драйверами таких змін в Україні переважно є великі гравці, й найбільші досягнення на цьому шляху наразі має компанія Kernel. Саме вона виступила партнером українського павільйону на міжнародних кліматичних переговорах СОР 29 у Баку.
Про ініціативи холдингу, мотивацію та кліматичні плани AgroPortal.uaспілкувався з керівницею напрямку сталого розвитку компанії Kernel Мартою Трофімовою.

