/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2F28a00bf9114762767703040baa688000.jpg)
Дубайський шоколад викрили: як обманюють із елітним делікатесом
У Німеччині виявили у популярному "дубайському шоколаді" неапетитні та шкідливі інгредієнти.
Як передає "Хвиля", про це пише DW.
У 2024 році шоколад, створений у Дубаї з фісташковою пастою та хрусткими нитками з тіста кадаїф, став світовою сенсацією. Сьогодні його аналоги виробляються в Німеччині як малими кондитерськими, так і великими компаніями. Цей продукт був особливо популярним на різдвяних ярмарках.
За рішенням Кельнського суду німецькі виробники повинні називати свій продукт "у дубайському стилі", а не "дубайським шоколадом", щоб не вводити споживачів в оману. Однак асоціація з оригінальним продуктом і очікування певної якості залишаються.
Німецька організація із захисту прав споживачів Stiftung Warentest провела дослідження, щоб з’ясувати, наскільки цей модний солодкий тренд вигідний не лише виробникам, а й покупцям. Вони проаналізували склад "дубайського шоколаду", доступного в Німеччині. На жаль, результати виявилися невтішними.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2F69830b71c9572ad849c9325d576e17ea.jpg)
Згідно зі звітом незалежних експертів, опублікованим 18 березня, результати тестування "дубайського шоколаду" розчарували.
"Ми не виявили ні унікального смаку, ні видатної якості", – заявили вони після лабораторного аналізу шести зразків цього ласоща вартістю від 7 до 25 євро за 100 грамів.
Досліджені зразки були виготовлені в різних країнах: два в Дубаї, один у Туреччині, один у Нідерландах і два в Німеччині.
Замість обіцяних вишуканих інгредієнтів у деяких зразках були знайдені потенційно шкідливі речовини. У шоколаді з Дубая виявили 3-монохлорпропандіол і гліцидилові ефіри, які утворюються під час рафінації рослинних олій і часто містяться в рафінованій пальмовій олії. Ці сполуки вважаються потенційно канцерогенними.
"Крім того, один із дубайських зразків був забруднений афлатоксинами з пліснявих грибів – канцерогенними речовинами, широко поширеними у фісташках. Ніяких наслідків для здоров’я від споживання шоколаду не очікується. Однак виявлення шкідливих речовин несумісне з обіцянкою найвищої якості", – підкреслили експерти.
Решта чотири плитки не містили шкідливих речовин, однак з кулінарної точки зору вони не становили нічого особливого. За словами експертів фонду, справді насичений фісташковий смак був лише в одному зразку з ОАЕ, тоді як решта п’ять мали лише слабкий горіховий присмак. Максимальний заявлений вміст фісташок становив 19%, а на трьох зразках ця інформація взагалі була відсутня.
Згідно з дослідженням Stiftung Warentest, начинки тестованого шоколаду в основному складалися з цукру та рослинної олії, деякі зразки також містили ароматизатори та барвники. При цьому маркування чотирьох із шести плиток було визнано таким, що вводить в оману – наприклад, бракувало інформації про додані речовини або попередження для алергіків.
У підсумковому висновку Stiftung Warentest назвав ажіотаж навколо "дубайського шоколаду" необґрунтованим. Експерти рекомендують як недорогу альтернативу звичайний фісташковий шоколад. Для тих, хто все ж хоче спробувати ласощі в дубайському стилі, пропонується приготувати їх самостійно – в інтернеті можна знайти безліч рецептів. Для цього знадобляться шоколад, східні ласощі "волосся ангела", вершкове масло, кунжутна паста і фісташковий крем.
Раніше повідомлялося, чому українцям доведеться платити більше за улюблений овоч.

