Італія допоможе Україні відновлювати потенціал АПК: підписано угоду на €11 млн
Італія допоможе Україні відновлювати потенціал АПК: підписано угоду на €11 млн

Італія допоможе Україні відновлювати потенціал АПК: підписано угоду на €11 млн

Італія має намір реалізувати в Україні проєкт із підтримки малого та середнього агробізнесу, зміцнення позицій української агропродовольчої продукції на світових ринках шляхом надання технологічної підтримки та підвищення її якості відповідно до європейських стандартів, а також сприяти розвитку тваринництва.

Посол Італії в Україні та представник Італійського агентства розвитку співпраці підписали проєктний документ «Програма підтримки відновлення економічного потенціалу агропродовольчої галузі України», повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства за підсумками зустрічі міністра Віталія Коваля з Надзвичайним та Повноважним Послом Італійської Республіки в Україні Карлом Формозою, представниками Італійського агентства розвитку співпраці (AICS) і Міжнародного центру передових середземноморських агрономічних досліджень (CIHEAM). 

Проєкт реалізовуватиметься в Одеській області. Зокрема, Березівський, Роздільнянський та Одеський райони. Підтримка торкнеться 16 200 (приблизно 48 тис. осіб) малих і середніх фермерських господарств.

Також проєктом передбачається надання підтримки щодо розвитку систем зрошення в Одеській області. Основна ідея проєкту — навчання та створення з невеликих агропідприємств кооперативів із переробки агропродукції, налагодження стабільних зв’язків між українським та італійським ринками.

«Італійська сторона підтвердила свою готовність інвестувати у відновлення та розвиток українського агросектору. Зокрема, в межах нового проєкту Pro.UKR, який реалізується за підтримки AICS та CIHEAM, буде спрямовано понад 11 млн на розвиток іригаційної інфраструктури, підтримку кооперативів, забезпечення малих фермерів технікою та інтеграцію українського агробізнесу в європейський ринок. Це ще один крок до ефективного відновлення українського сільського господарства та розширення співпраці з ЄС», — підкреслив Віталій Коваль.

Міністр зазначив, що в Італії виробляється багато готової продукції — сік, паста, вино, солодощі. Україна наразі в основному експортує зерно та кукурудзу. При цьому вартість експорту однієї тонни італійської агропродукції складає $2670, а української  лише $315 . За минулий рік Україна експортувала сільгосппродукції на $24 млрд, а Італія — на $70 млрд. Тому для України дуже важливо розвивати агропереробку.

«Україна здебільшого постачає сировину, тоді як Італія експортує продукцію з високою доданою вартістю. Нам важливо змінювати цю ситуацію, розвиваючи спільну глибоку переробку, створюючи більше можливостей для українських виробників і збільшуючи частку готової продукції в експорті. А також нам цікавий маркетинговий досвід Італії, щоб визначити правильне позиціонування української продукції на ринках ЄС», — зазначив міністр. 

Джерело матеріала
loader