/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F158bd32095e56f494241c17cf8ee8fd7.png)
Вареники на мінеральній воді: як приготувати правильне тісто
Тісто на вареники на мінеральній воді: як приготувати
В Україні традиційною стравою на тиждень Масниці були не млинці, а вареники із сиром. Цей тиждень пов'язували із стародавньою назвою як "сиропусний тиждень". Як стверджують етнографи, в деяких місцевостях використовували як обрядову страву і млинці, але не млинці із м'ясом чи сиром, а звичайні — смажені на маслі або на смальці.
Розповідаємо, як приготувати ідеальне тісто на вареники, ідеальне тісто робиться на мінеральній воді. Таке тісто виходять завжди добре. Кулінари використовують мінеральну воду для приготування тіста на вареники, адже воно виходить ніжним та еластичним, а самі вареники не втрачають форму під час варіння.
Класичний рецепт тіста на вареники на мінералці
Інгредієнти:
-
Борошно пшеничне вищого ґатунку - 600 г
-
Газована мінеральна вода - 250 мл
-
Яйце куряче - 1 шт.
-
Рафінована рослинна олія - 80 мл
-
Сіль - за смаком
-
Цукор - за смаком
Приготування:
- Спочатку просійте борошно, щоб воно стало легким та наситилося киснем. Потім змішайте його з сіллю та цукром у великій мисці.
-
В окремій мисці розбийте яйце та збовтайте його виделкою або вінчиком.
-
До яйця влийте мінеральну воду та збийте їх разом до однорідності.
-
У гірці борошна зробіть невелике заглиблення та влийте туди рідку суміш з яйця та мінеральної води.
-
Починайте поступово змішувати інгредієнти, підгортаючи борошно з країв до центру, поки вони повністю не з'єднаються.
-
Знову зробіть невелике заглиблення в центрі тіста та влийте туди рослинну олію.
-
Продовжуйте розмішувати тісто, спочатку ложкою, а потім руками на посипаній борошном поверхні. Місіть тісто доти, доки воно не стане м'яким, еластичним та не буде прилипати до рук.
-
Сформуйте з тіста кулю, покладіть її в целофановий пакет або загорніть у харчову плівку та залиште на півгодини при кімнатній температурі. За цей час тісто стане ще більш еластичним та слухняним у роботі.
Тісто, приготоване за цим рецептом, є універсальним та підходить для будь-яких вареників – як із солодкими, так і з солоними начинками.
Хоча процес приготування тіста на мінералці нескладний, є кілька важливих моментів, які потрібно враховувати:
-
Для тіста на вареники краще використовувати якісне борошно з високим вмістом клейковини. Саме тоді тісто вийде міцним та еластичним, його можна буде тонко розкатати, і його смак не буде переважати над смаком начинки.
-
Мінеральну воду для тіста бажано брати сильногазовану або середньогазовану. Бульбашки газу діють як розпушувач, роблячи тісто ніжнішим. Пляшку з мінеральною водою відкривають безпосередньо перед замішуванням тіста, щоб газ не встиг вивітритися.
- Борошно для будь-якого виду тіста необхідно просіяти. Навіть якщо воно було просіяне раніше, цю процедуру потрібно повторити безпосередньо перед замішуванням тіста. Головне завдання полягає в збагаченні продукту киснем. Після просіювання борошно стає легким, добре поєднується з іншими інгредієнтами та не утворює грудочок.
-
Яйця надають тісту щільності та запобігають його розриванню під час варіння вареників у киплячій воді, але роблять борошняну оболонку жорсткішою на смак. Не варто додавати багато яєць у тісто, але й відмовлятися від їх використання доцільно лише тоді, коли перед кулінаром стоїть мета приготувати пісну страву.
- Для більшої еластичності та податливості тіста до нього додають рослинну олію, але цей інгредієнт не є обов'язковим.
-
Замішувати тісто на вареники потрібно досить довго, щоб клейковина, що міститься в борошні, встигла вивільнитися. Після замішування тісто для вареників залишають на півгодини, загорнувши його в плівку або поклавши в пакет. За цей час клейковина встигає набухнути, і тісто стає більш податливим.

