З початку 2025 року українські виробники цукру отримали новий поштовх для розвитку завдяки відкриттю європейського ринку. Це стало можливим через домовленості щодо лібералізації торгівлі, які дозволили експортувати цукор до ЄС без додаткових мит. Про це повідомили аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).
Відкриття ринку ЄС відкриває нові горизонти для українських експортерів, які раніше були змушені обмежувати обсяги поставок через додаткові митні витрати.
Перші контракти вже починають укладатися, і ми очікуємо значне зростання експорту до Європи в лютому-березні. У січні основними напрямками експорту були Туреччина та країни Африки, але європейський ринок стає все більш привабливим, — зазначили в кооперативі ПУСК.
Відпускна ціна на цукор в Україні зараз тримається на рівні 23–24,5 тис. грн/т. Експерти прогнозують, що сезонне зростання цін, разом із розширенням експорту, може призвести до поступового подорожчання продукції вже найближчим часом.
Період з січня по травень зазвичай супроводжується підвищенням цін на цукор. Поточна ціна, ймовірно, є однією з найнижчих, і найближчим часом очікується тенденція до зростання. Відкриття європейського ринку тільки посилить цей ефект, — додали аналітики.
Очікується, що найближчими місяцями європейський напрямок експорту стане ключовим для українських виробників, сприяючи зміцненню аграрного сектора та позитивно впливаючи на економіку країни.