Після нетривалого періоду стабільності відпускні ціни на картоплю в Україні знову почали зростати.
Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
Головною причиною чергового подорожчання у цьому сегменті, на думку експертів, стало загальне скорочення пропозиції картоплі у місцевих господарствах. Справа в тому, що багато українських виробників, які не мають потужностей для тривалого зберігання, завершили продаж картоплі ще в першій половині поточного сезону.
«Ситуація, що склалася, вже позначилася на цінах, які з початку поточного тижня підвищилися до 20-30 грн/кг (0,48-0,71 $/кг), що в середньому на 12% вище, ніж наприкінці минулого робочого тижня», — констатують експерти.
Зазначається, що представники гуртових компаній скаржаться на відсутність необхідних обсягів якісної картоплі у місцевих господарствах. Фермери пов’язують проблеми якості картоплі з несприятливими погодними умовами в період збирання: тривалі дощі негативно позначилися не лише на товарному вигляді картоплі, а й на її лежкості. Також, за словами виробників, у 2024 році багато хто з них використовував посадковий матеріал не найвищої якості.
«Ціни на картоплю в Україні на сьогодні в середньому на 16% вищі, ніж наприкінці січня минулого року. До того ж багато гравців ринку впевнені, що вже найближчим часом темпи подорожчання цієї продукції помітно прискоряться, «підігрівані» інформацією про можливу нестачу якісної картоплі на українському ринку», — підсумували фахівці.