Щоб уникнути швидкого сп'яніння та похмілля, важливо правильно обирати закуску до горілки. Неправильні продукти можуть не лише погіршити стан, але й прискорити ефект алкоголю.
Як закушувати горілку правильно
Насамперед, важливо запам'ятати, що горілку потрібно обов'язково закушувати. Міцні алкогольні напої на голодний шлунок можуть спричинити швидке сп'яніння і важке похмілля, а також спровокувати розвиток проблем з травленням.
Не менш важливо закушувати горілку правильними продуктами. Якщо вибрати закушування навмання, це може закінчитися погано. Також краще з'їсти трохи їжі, а не переїдати, що додатково принесе проблеми.
Чим краще закушувати горілку
Найкращими продуктами для закушування горілки є:
- нежирне м'ясо, риба чи птиця;
- бутерброди з червоною ікрою — в ікрі містяться жири і білок, які зменшують кількість алкоголю, що всмоктується в кров, але краще беріть не білий, а цільнозерновий хліб;
- різні ферментовані овочі, наприклад, квашена капуста, огірок, цибуля, буряк — завдяки пробіотикам вони допомагають травленню і зменшують силу ранкового похмілля.
Часто українці ставлять на святковий стіл холодець. Він також підходить як закушування для горілки, але його слід з обережністю вживати людям з підвищеним рівнем холестерину. А починати застілля найкраще зі свіжих овочів, які містять клітковину для травлення. Будьте обережними з помідорами — в них багато кислоти, яка чинить сильний вплив на стінки шлунка, а в поєднанні з алкоголем подразнює їх.
Продукти, якими не можна закушувати горілку
солоні страви, соління — вони вбирають рідину, як і горілка, що зневоднює організм;
- консервовані овочі (огірки, помідори) — містять багато оцту, який додатково подразнює стінки шлунка;
- жирні і висококалорійні продукти, наприклад, сало — через надлишок жиру підлункова, печінка і жовчний міхур працюють активніше, а горілка спричиняє подвійне навантаження на ці органи;
- хрін, гірчиця, майонез, кетчуп — всі вони посилюють вплив горілки і шкодять шлунково-кишковому тракту;
- печеня й інші гарячі страви — вони пришвидшують всмоктування алкоголю, додатково навантажуючи травну систему;
- фрукти, ягоди, солодке — вони взагалі не поєднуються з горілкою, а ще впливають негативно на підшлункову, гальмують процеси перероблення алкоголю в організмі.
Якщо ви не готові відмовлятися від улюблених страв, наприклад, салатів "Шуби" чи "Олів'є", спробуйте заправити їх не майонезом, а грецьким йогуртом чи нежирною сметаною.