Розчиняє метал, але не чіпає нас: чому соляна кислота не пропалює нас наскрізь
Розчиняє метал, але не чіпає нас: чому соляна кислота не пропалює нас наскрізь

Розчиняє метал, але не чіпає нас: чому соляна кислота не пропалює нас наскрізь

Здатність шлунка справлятися з однією з найїдкіших речовин в організмі без саморуйнування — справжнісіньке диво біології. І у цього дива є низка важливих і цікавих нюансів, які роблять цю особливість унікальною.

Шлунок — це біологічний центр, який керує травленням, незважаючи на те, що в ньому міститься одна з найбільш їдких речовин в організмі: соляна кислота. Ця кислота, рН якої в чистому вигляді становить 0,8, досить сильна, щоб розчиняти метали. Проте слизова оболонка шлунка залишається неушкодженою, що дає змогу уникнути самоперетравлення. І у цього методу захисту є своє унікальне коріння і причини, пише IFLScience.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Такий незвичайний захист нашого шлунка забезпечується завдяки міцному бар'єру зі слизу, який складається переважно з глікопротеїнів, відомих як муцини. Ці муцини утворюють двошаровий щит: товстий, нерухомий шар, який прилипає до стінок шлунка, і більш пухкий, гелеподібний шар, де процвітають корисні бактерії.

Важливо Проковтнута жувальна гумка. Дослідники пояснюють, наскільки вона може бути небезпечною

Соляна кислота виділяється парієтальними клітинами шлунка, і в поєднанні з іншими секретами вона стабілізує рН між 1 і 3, створюючи середовище, ідеальне для розщеплення їжі та знищення шкідливих мікробів.

Слиз же не тільки слугує фізичним бар'єром, а й містить бікарбонат — речовину, що нейтралізує роз'їдаючу дію кислоти. Цей подвійний механізм дає змогу шлунку виконувати свої травні функції без шкоди для нас. Однак порушення цього захисного шару слизу може мати серйозні наслідки.

Деякі бактерії та паразити, такі як Helicobacter pylori, можуть порушувати слизовий бар'єр, що призводить до запалення і серйозних шлункових захворювань. Ця вразливість може призвести до утворення виразок, які у важких випадках можуть спричинити внутрішню кровотечу або перфорацію шлунка, що призводить до перитоніту — небезпечного для життя стану, коли кислота просочується в черевну порожнину.

Це відео наочно демонструє силу соляної кислоти, коли справа доходить до розщеплення чого-небудь

Кислотний рефлюкс або ж печія, поширений стан, який виникає, коли кислота зі шлунка виходить через нижній стравохідний сфінктер, спричиняючи дискомфорт і пошкоджуючи стравохід. Такі чинники способу життя, як паління і вживання алкоголю, часто посилюють його.

Для полегшення таких симптомів лікарі зазвичай призначають ліки, що містять бікарбонат, аналогічний природному нейтралізатору шлункового слизу. Але кисле середовище також сприяє розвитку унікальної мікробної екосистеми в шлунку. Корисні кишкові бактерії, що мешкають у більш пухкому шарі слизу, відіграють найважливішу роль у травленні та підтримці імунного здоров'я, що підкреслює баланс, якого досягає шлунок в управлінні як травними, так і захисними функціями.

Раніше Фокус писав про швидке надходження штучного м'яса в продаж у США. Дедалі більше країн дають зелене світло штучно вирощеному м'ясу як більш екологічній і гуманній альтернативі традиційним методам виробництва.

Також Фокус писав про схрещування генів свині з бобами, які почали виробляти справжній свинячий білок. Змінивши ДНК соєвих бобів для виробництва свинячого білка, компанія виробила продукт, багатий, фактично справжнім, свинячим білком, який стирає межі між рослиною і м'ясом.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги за темою
наука
Джерело матеріала
loader
loader