Українцям показали, як змінились ціни на свинину в новому році.
Як передає "Хвиля", про це свідчать дані порталу Мінфін.
Вже майже всі новорічні свята закінчилися і вартість деяких видів свинини почала змінюватися.
Покажемо, як вона змінилася станом на 9 січня:
- Свинина грудинка подорожчала незначно - з 176.71 до 178.60 грн/кг
- Суттєвіше за все зросла ціна на лопатку - з 182.99 до 194.00 грн/кг
- Ціна на ошеек знизилася з 274.60 до 263.05 грн/кг
- Підчеревок показав невелике підвищення - з 179.41 до 181.50 грн/кг
- Не змінилася вартість свинячих ребер - 176.30 грн/кг.
- Незначно знизилася ціна на шашлик - з 261.07 до 257.74 грн/кг.
Нагадаємо, що споживча інфляція в Україні досягла 11,2% у річному вимірі в листопаді 2024 року, перевищивши попередні прогнози Національного банку.
Як повідомлялося, ціни на базові продукти також зазнали змін - борошно пшеничне подорожчало до 30,55 грн за кг, сіль морська коштує в середньому 35,74 грн за кг, а цукор трохи подешевшав до 34,57 грн за кг.
У контексті цих подій експерти прогнозують, що за перше півріччя 2025 року ціни на продукти можуть зрости на 10-20% через підвищення тарифу на транспортування газу.
Варто зауважити, що молочні продукти також демонструють зростання - молоко "Яготинське" 2,6% подорожчало до 53,03 грн за 900 мл, а творог "Простоквашино" 9% коштує 84,13 грн за 300-грамову упаковку.
Крім того, фрукти значно подорожчали - середня вартість винограду зросла на 20.8% порівняно з груднем 2024 року і становить 249,08 гривень за кілограм.