Безліч досліджень підтверджує, що дієти, багаті солоними продуктами, такими як мариновані овочі та солона або сушена риба, підвищують ймовірність виникнення раку шлунка та носогорла.
Причина в солі, а не в рибі
Вчені виявили, що рак носогорла частіше зустрічається в певних регіонах Азії та Північної Африки в порівнянні з Європою та США. У ряді з цих регіонів популярні дієти з високим вмістом солоного м'яса, риби та маринованих продуктів.
Дослідження також показали, що китайці або люди китайського походження, які проживають в Європі або США, мають вищий ризик розвитку раку носогорла у порівнянні з представниками інших етнічних груп.
Проте основними факторами ризику є саме харчування та звички, а не етнічне походження. Крім того, надмірне споживання солі не лише може сприяти розвитку раку, але й призводити до підвищення артеріального тиску, що збільшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань та інсульту.
Чи слід зовсім відмовитися від солоної риби
Якщо вам подобається солона риба, немає потреби повністю від неї відмовлятися – час від часу можна себе побалувати. Однак рекомендується, щоб дорослі не споживали понад 5 – 6 грамів солі на день, що відповідає приблизно одній чайній ложці.
Для дітей норми споживання солі наступні:
- від 1 до 3 років – не більше 2 г солі на день;
- від 4 до 6 років – не більше 3 г солі на день;
- від 7 до 10 років – не більше 5 г солі на день;
- 11 років і старше – не більше 6 г солі на день.
Чи потрібно відмовлятися від солі
Знижувати споживання солі дійсно потрібно. Проте слід врахувати, що значна частина споживаної солі надходить з упакованих продуктів і страв, приготованих у ресторанах, таких як піца, пироги, соуси, супи, маргарин, хліб, сухі сніданки та консервовані овочі.
Тому в магазині потрібно уважно читати етикетки та вибирати продукти зі зниженим вмістом натрію. Шукайте в супермаркетах товари з позначкою "без додавання солі" або "з низьким вмістом солі", вони містять менш як 120 мг натрію на 100 г.